A hét lényeges hírei

spot_img

Fokozódik a szabályozási nyomás: ezen a héten három kriptopénzes startupról derült ki, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet által kezdeményezett eljárásban a bíróság ítélete ellenére sem fizették vissza befektetőik pénzét.

A három cég (Paragon Coin Inc., Gladius Network LLC és Airfox) a 2017-es bikapiac során összesen 40 millió dollárt szedtek össze ICO során. Az Airfox-nak és a Paragonnak október 16-ig kellett volna visszafizetniük a befektetőik pénzt. A Gladius az eljárásban együttműködő volt és önként jelentette az összes törvényszegést, emiatt nem kellett pénzbüntetést fizetniük, de a befektetőiknek vissza kellett volna fizetniük a pénzükte. Az Airfox pedig december végéig kapott haladékot.

Viszont így is elég nagy gondban vannak, hiszen az Airfox-nak 15,4 millió dolláros tartozása van a befektetőik felé, az összes eszközük pedig csak 6,1 millió dollárt tesz ki. A Paragonnak nagyjából 100 000 dollár likvid eszköze van, de 15 millió dollárral tartozik.

A méltán hírhedt hacker csoport (vagy annak egy része), az Anonymus a héten bejelentette, hogy egy bitcoinban tartott 75 millió dolláros alapot fog létrehozni, amit egy olyan projektnek adományoz majd, ami előremozdítja az online anonimitást és a személyes adataink védelmét. „…ez az emberiség esélye arra, hogy új közeget, új pénzügyi rendszert hozzon létre és egy jobb hellyé tegye a világot” – tette hozzá a közleményhez a titokzatos nevű Unknown Fund, vagyis “Ismeretlen Alap”.

A Brave böngésző befejezte a bétáját és egy hivatalos indulás keretében a héten kijött az 1.0-ás verzióval. A Brave iránti érdeklődést újra megdobta a hír, a Google Trends-ben a 100-as értéket is elérte.

A magánélet- és adatbiztonság fókuszú böngészőnek már elérhető az Android és az almás verziója is. Eddig 8,7 millióan töltötték le. A Brave fő vonzereje egy új, blokklánc alapú hirdetési rendszer, ami egyelőre 22 országban elérhető és várhatóan a jövőben eljut Magyarországra is. A múltkori hírek alapján elég sikeresen teljesít: a Pizza Hut és az Intel is hirdetett Brave-el és 22%-os átkattintási eredményt hoztak, ami messze az iparági átlag felett van.

Újabb technológiai óriásvállalat lép be a pénzügyek világába. Tavaly az Amazon jelentette be, hogy felhasználói számára szeretné bevezetni a folyószámla lehetőségét és jelenleg is több nagyobb bankkal tárgyal egy ilyen együttműködésről. Az Apple-t és az Apple Pay-t már ismerjük, de most egy saját hitelkártyán dolgozik, a Goldman Sachs segítségével. A PayPal hasonló vonalon mozog, a Venmo nevű saját hitelkártyáján. A Facebook ambíciózus Libra projektjéről pedig már számtalanszor írtunk.

Úgy tűnik a Google lesz a következő: a Wall Street Journal értesülései alapján a Citigroup-al karöltve a felhasználók a Google Pay számlájukat összeköthetik hagyományos bankszámlájukkal. A Cache kódnéven futó projekt jövőre debütálhat.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img