A Bitcoin csak a kiváltságosoké?

spot_img

Az elmúlt hetekben élesben próbálhatták ki a Bitcoint és más decentralizált szolgáltatásokat azok a tüntetők, akiket elszigeteltek országuk pénzügyi és kommunikációs rendszereitől.

Ebbe a csoportba tartoznak például azok a hongkongi aktivisták, akik immáron hatodik hónapja tiltakoznak Kína növekvő befolyása ellen és akik közül több, mint ezret tartóztattak le a napokban, a város műszaki egyeteménél folyó összecsapások során.

Az egykori brit kolónia helyzete kiválóan példázhatná a hagyományos pénzügyi rendszertől független alternatívák létjogosultságát, a helyszínről érkező beszámolók azonban egyelőre nem ezt igazolják.

Egy Coindesknek nyilatkozó tüntető arról számolt be, hogy a városban problémák vannak az interneteléréssel és a megmozdulások ideje alatt szinte lehetetlen felcsatlakozni a világhálóra. Emiatt lehetetlen az olyan anonimitást garantáló chat programok használata is, mint a Telegram, ami pedig a bitcoin illeti, az szerinte inkább csak azok számára lehet hasznos, akik külföldi adományokat fogadnak, vagy ki akarják menekíteni a vagyonukat a városból, mert ezeknél a felhasználási módoknál nem feltétlen szükséges azonnal fiat pénzre váltani a bitcoinokat.

Szerinte a legtöbb ember a hétköznapokban nem tudná mire felhasználni a kriptopénzeket, azok fiatra váltása pedig jelenleg komoly nehézségekbe ütközne, mivel a bankok egy része már ki sem nyit az állandó összecsapások miatt, emiatt pedig a fizikai pénz már hiánycikknek számít a városban. A problémára a banki tranzakciókkal történő átváltás sem jelentene megoldást, mert a tüntetések kezdete óta az emberek tartanak a megtorlásoktól, a számlás utalásokat pedig könnyen lenyomozhatnák a hatóságok.

Hasonló a helyzet Iránban is, ahol a közelmúltban több, mint 200 ember halt meg a felkelések során. Az állami cenzúra miatt az országban öt napon keresztül egyáltalán nem lehetett felcsatlakozni az internetre és tegnap óta is csak nagyon limitált keretek között érhető el a szolgáltatás.

“A rendőrség minden letartóztatott tüntető telefonját átkutatja, ezért én például rendszeresen törlöm a közösségi oldalakon keresztül írt üzeneteimet. Bár a legtöbb alkalmazás, például a kriptopénztárcák vagy a Telegram egyébként sem érhetőek el, mert ezeket blokkolják a szolgáltatók.

Próbálunk külföldön bérelt szervereken keresztül hozzáférni ezekhez, de a legtöbb helyre be sem tudunk regisztrálni, mert az USA szankciókkal fenyeget minden olyan vállalkozást, ami iráni állampolgárokat szolgál ki. Egy olyan börtönben éljük az életünket, amit az Egyesült Államok és a saját hazánk közösen húzott a fejünk fölé. Az olyan szolgáltatások, mint például a Blockstream Satellite l****t sem érnek, ha teljesen el vagy vágva az internettől.”

Bitcoin az űrben?

Libanonban szintén káoszhoz vezetett az, hogy a helyi bankok heteken keresztül zárva tartottak, meggátolva ezzel az emberek hozzáférését a saját pénzükhöz.

Az eset kapcsán annak is híre ment, hogy kriptopénz tulajdonosokat fosztottak ki, nem is akármilyen módon. A beszámolók szerint az egyik helyi távközlési szolgáltató, a Touch rendszerszintű hackjéről lehetett szó, vagyis a vállalat egyik dolgozója, a felhasználók magánüzeneteiben kutakodva találhatta meg a tárcákhoz tartozó jelszavakat és privát kulcsokat.

“El tudják lopni, vagy meg tudják személyesíteni mások WhatsApp vagy Telegram fiókjait. Nem bízhatsz meg semmiben amit a telefonodon látsz, így maradnak a személyes találkozások a megbízható ismerőseiddel.” – mondta egy helyi bitcoiner.

A három helyszínről érkező beszámolók nagyjából ugyanarról szólnak. A kriptopénzekhez és más hasonló szolgáltatásokhoz való hozzáférés komoly nehézségekbe ütközhet, ha a társadalmi feszültségek kézzelfogható formát öltenek.

Még maguknak a felhasználóknak a nagy része sem olyan technikusok, programozók vagy cyberpunk-ok közül kerül ki, akik körbe tudnák hekkelni az őket korlátozó rendszereket. Az anarchizmus helyett ők is inkább meghúzódnak és igyekeznek nem felhívni magukra a figyelmet, a széttöredezett közösség azonban illikviditáshoz vezet, ami kényelmetlenné, sőt használhatatlanná is teheti a kriptopénzeket.

“A fejlett nyugaton arról beszélnek, hogy a bitcoin majd elhozza a szabadságot a szegényeknek és az elnyomottaknak, miközben éppen ezek a rétegek azok, akik hozzá sem tudnak férni a hálózathoz. A bitcoin használata jelenleg még kiváltságot jelent.”

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, próbáld ki a Coinmixed oldalát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img