Bitcoin a Marson

spot_img

A Russia Today népszerű gazdasági műsora, a Keiser Report izgalmas interjút készített az Unchained Capital munkatársával, a beszélgetés egyik fő témája az volt, hogy miként használhatják majd – ha használhatják egyáltalán – a Mars, és akár egyéb bolygók telepesei a Bitcoin rendszerét.

Dhruv Bansal rövid betekintést engedett a “Bitcoin Asztronómia” világába.

Felmerült a “center of hash” fogalma, vagyis a bányászati erőforrások térbeli közzéppontja, ha úgy tetszik: súlypontja, megtudhattuk, hogy a marsi kolóniák fizikai távolsága ettől problémákat okozhat, arról nem is beszélve, hogy a kommunikáció is meglehetősen lassú lesz a vörös bolygó lakóival, akár 45 perc is lehet, mire odaér egy üzenet.

Bitcoint bányászni a Marson előreláthatólag nem lesz lehetséges.

12:30-tól látható a vonatkozó rész.

A Bitcoin Asztronómia új, és egyelőre csupán egy maroknyi ember által, hobbiként művelt terület, a Bitcoin jövőjével foglalkozik abban a világban, melyben már nem csupán a Földön élnek emberek.

Mindennek persze előfeltétele, hogy a Bitcoin a következő évszázadokban még létezni fog, az sem árt, ha emberek is lesznek még. Ha mindkettő adott, akkor felmerül, hogy milyen fizetési rendszert, milyen pénzt használnak azok, akik egy távoli bolygón élnek, az arany szállítása nehézkes – hacsak nincs jelen az adott bolygón, ezzel inflálva az értékét –szerk. a fiat pénzek reputációja nem az igazi, így marad egy kriptopénz, természetesen a bitcoin.

Szóba került a Hold, és – nem sokkal – később persze a Mars meghódítása, bár aki a kriptopénzek világában jártas, annak a moonolás már önmagában örömteli lenne, függetlenül attól, hogy további bolygókra is eljuthatunk-e.

 

Izgalmas kérdés a marsutazás kapcsán az is, hogy vajon egy magáncégnek, vagy a NASA-nak, netán valamelyik másik állami űrügynökségnek sikerül-e először embert juttatnia a felszínre, a verseny nagy, és egyre élesedik.

A már említett esetleges arany fellelés egy távoli bolygón általános probléma, a Földön értékesnek tartott “kincsek”, a gyémánt és társai nagy mennyiségben vannak jelen a világegyetemben, így akár értelmetlen is lehet a használatuk pénzként, ezzel szemben a bitcoin végessége, véges darabszáma alkalmassá teszi arra, hogy pénzként funkcionáljon.

Az interjú az utolsó szakaszában furcsa fordulatot vesz, felmerül a félig ember, félig robod lények gondolata, akiknek akár a fejében is folyhat bitcoin bányászat. Ha mindez nem lenne elég, a bitcoin megszemélyesítése is felmerül, hiszen elhangzik, hogy egyre több energiát, pontosabban egyre több bányászati erőforrást “akar”, így kérdés, hogy pontosan ki irányít kit, van-e tudata a legismertebb kriptopénznek.

Úgy tűnik a mainstream médiában elfér néha egy kis sci-fi kalandozás, függetlenül attól, hogy az előkerülő témákat mennyire vehetjük komolyan.

A következő, már kézzelfoghatóbb gondolatkísérletben az kerül szóba, hogy a Bitcoin egy örökké növekvő “étvágyú” energiafogyasztó, ha új energiaforrások kerülnek elő az emberiség kutatásai, és utazásai során, akkor a Bitcoin rendszer mindig adott lesz, mint felvevőpiac.

Az interjú valóban izgalmas, pár perc kikapcsolódást mindenképp megér, mi azonban olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk, mondd el egy kommentben, hogy szerinted létezhetnek-e majd kriptopénzek a Földön kívül is!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img