Bitcoin a magyar médiában

spot_img

Ha valami fontos a világnak, akkor a médiának is fontos lesz, nem nehéz kitalálni, hogy miért. Éppen ezért kézenfekvő, könnyen átlátható indikátort jelent az, hogy mennyit foglalkozik a -helyi- média egy adott témával, annak jártunk utána, hogy a magyar sajtó hogyan viszonyul a legismertebb kriptopénzhez.

Az egyes lapok hangvételét, anyagaik szakmaiságát, pozitív, vagy éppenséggel negatív mentalitását a téma kapcsán nem minősítjük, legfeljebb érintőlegesen említjük, főként a mennyiségre voltunk kíváncsiak.

Minden esetben a “bitcoin” kulcsszóval operáltunk, ennek számszerűsíthető előfordulását vizsgáltuk, lehetőleg arányosítva az adott médiatermék méreteihez, vagy az adott szolgáltató működési modelljéhez.

Google

A globális piacon is vezető kereső annak rendje, és módja szerint a Wikipédia szócikkel fogad, ha rákeresünk a bitcoin kulcsszóra a képernyő jobb oldalán, magyar nyelven meg is jelenik a rövid ízelítő. A Google az árfolyam kapcsán is felkészülten várja a magyar felhasználókat, sőt, még akár egészen 2015-ig is visszatekerhető a histórikus árfolyamadatokat bemutató grafikonjuk. Arról nem is beszélve, hogy egy BTC-HUF vártóval is kedveskedik nekünk a szolgáltatás.

A Google rutinszerűen, felkészülten várja a bitcoin iránt érdeklődőket.

Az első találati lapon -amin túl a felhasználók kilencven százaléka sosem megy- három videó kivételével csak magyar nyelvű tartalmakat kapunk, például az Origo, és a Portfolio cikkei is megjelennek, jelenleg éppen az elmúlt napok árfolyameséseit bemutatva. Az első oldalon régóta megjelenő térképnézet is releváns, két külön kriptopénz váltó ATM szolgáltatásait is megjeleníti, ezzel is jelezve: hazánkban kézzelfogható a kriptopénzek jelenléte.

  • Első találati oldal kizárólag magyar cikkekkel, illetve HUF-BTC váltóval ellátva.

Index

Az ország hatodik leglátogatottabb oldala, a magyarok napi hét percet, és negyvennégy másodpercet töltenek el átlagosan a vezető híroldal cikkeit olvasva, sokan naponta többször is felkeresik. 301 találatot ad az Index saját keresője a bitcoin kulcsszóra, azt is hozzáteszi, hogy a “környékéről”, azaz a CEMP portfóliójába tartozó egyéb lapokon lát még további tizenhatot.

Vannak angol nyelvű cikkeik is a témában, a legtöbb írás azonban nem kifejezetten a bitcoinról szó, hanem egy-egy hír kapcsán említi, ha van miért említenie. A legjobb példa egy nemrég megjelent cikk, melyben egy nagyszabású, milliárdos forgalmú, adócsalásra specizalizálódott magyar szervezet bukásáról írnak, az agytröszként dolgozó központi karakter bitcoint, sőt még BCH-t is tartott.

  • Bő 300 cikk, ezek java nem a bitcoinról, hanem olyan hírekről szól, amik kapcsán említeni kell a bitcoint, hiszen szerepet játszott.

24.hu

Magyarország nyolcadik oldala a látogatottságért vívott gyilkos harcban, átlagosan bő hat percet töltünk mi, magyarok azzal, hogy ezt az oldal nézegetjük napközben. A Index csoport egyik konkurenséhez, a Centrál Médiához tartozó lap 168 cikket írt eddig, melyben a bitcoin említésre kerül, a nagy versenytárshoz hasonlóan ez lap is olyan híreket közöl főként, amiknek része a bitcoin, jó példa erre egy átverés, amit a 220Volt nevű elektronikai bolt nevében küldenek ki a csalók, bitcoin-t is kérnek, mint a fizetés egyik módja.

Ilyen, és ehhez hasonló anyagok tucatja készültek az elmúlt három év során, Dark Web webshopok felszámolása, zsarolások, egyebek.

  • 168 cikk az elmúlt három év során, mely említi a bitcoint valamilyen vonatkozásban.

ORIGO

Ez a lap egyidős a magyar internettel, ma már azonban “csupán” a tizenegyedik legalátogatottabb digitális lap, melyen kevesebb, mint négy és fél percet töltünk el átlagosan, naponta. A portál méreteihez hűen a mennyiség is tetemes, legalábbis a kriptopénzek témájának viszonylagos ismeretlenségéhez mérten szép szám a 242 cikk, amit a kereső ad. A “Bitcoin babérjaira tör a Facebook” típusú cikkek könnyed, nem túl mélyreható, mégis informatív formában számolnak be a kriptopénzvilág legfontosabb eseményeiről, ahogy az árfolyam aktuális, jelentős mozgásairól is számot adnak.

  • 242 cikk, általános hírek, amikben szerepet kapott a bitcoin, ám számos kifejezetten a területtel foglalkozó anyag is megtalálható köztük.

444

A népszerű makroblogot nem önmagában, hanem a hozzá tartozó, Qubit néven ismert tudományos-ismeretterjesztő lappal együtt vizsgáltuk. Mintegy nyolcvan cikket számoltunk a 444.hu-n, az első 2013 elején jelent meg, ez a lap is beszámol hírekről, amikhez kapcsolódik a bitcoin, azonban sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a bitcoin, mint jelenség ismertetésére, néhol kissé fanyar, mégis tárgyilagos hangévtelű anyagokról van szó.

A Qubit-en pedig 44, mélyebben elemző, átfogó anyagot találtunk a bitcoin kulcsszóra keresve. Az írásaikban szóba kerül a bányászat energiaigényének problémája, az, hogy mit tehet a bitcoin egy olyan országért, mint például Venezuela, továbbá írások a Libra, az Ethereum, és egyéb témákban, amik szorosan kötődnek a bitcoinhoz.

  • 124 cikk, mélyebb, alaposabb, átfogóbb, néhol kevésbé, máshol erősen szkeptikus, sőt, talán egyenesen cinikus szövegezésű anyagok.

HVG.hu

A HVG.hu munkájában a Kripto Akadémia is érintett, hiszen együttműködésben készítjük a Kriptopénz ABC névre keresztelt rovatot, mely egy-két hetente jelentkezik a terület alapjait bemutató írásokkal, később aktualitásokkal. A HVG.hu-n, és a nemrég indult HVG360 portálon összesen 271 cikket találtunk a témában, tárgyilagos, objektív írások. A HVG sajátossága, hogy a techvilág bitcoin vonatkozásaival is viszonylag sokat foglalkozik, jó példa erre a HTC vonatkozó telefonjának megjelenéséről szóló cikkük.

  • 271 általános, a legfontosabb bitcoin kötődésű eseményekről beszámoló cikk, a mezőny többi szereplőjéhez képest egy kicsivel több technológia fókusszal.

Blikk

A népszerű bulvárlap a negyvenegyedik leglátogatottabb lap az országban, mintegy 50, a bitcoinhoz kötődő cikket találtunk az oldalon. Zsarolóvírusok, lebukott bűnszervezetek, egyebek, színes, szagos, izgalmasnak szánt anyagok, semmi olyasmi, ami meglepő lenne egy tabloidon.

  • Nagyjából 50, színes hír a bitcoin kapcsán.

ATV.hu

Az ATV weblapja önálló híroldalként is funkcionál, a negyvennyolcadik leglátogatottabb felületről van szó, csak és kizárólag a legfontosabb bitcoin kötődésű híreket tették közzé az elmúlt évek során, alig három tucat anyaguk például az árfolyam hirtelen robbanásairól, vagy éppenséggel zuhanásairól számol be.

  • 43 cikk, csak a legfontosabb, legnagyobb súlyú események, mélyebb elemzéseket egyáltalán nem vonultat fel.

Portfolio.hu

Az Index lapcsaládjának jól ismert tagja, a gazdasági lap “hivatalból” is foglalkozik a bitcoinnal, akár tetszik, akár nem. A kriptopénzek iránt érdeklődők gyakran szóvá teszik, hogy nem túl alaposak az írásaik, mi ebben nem foglalunk állást, az viszont egészen biztos, hogy a lap fennállása óta 975 olyan cikk született, ami legalább említi a bitcoint. Szóba került természetesen Kína, és a tervezett nemzeti digitális valuta, a Libra, és sok egyéb, ez a lap is főként a meghatározó, “nagyszabású” cikkekre fókuszál.

  • 975 cikk, a legfontosabb események, időnként mélyebb piaci elemzések a kriptopénzek potenciális gazdasági hatásai kapcsán.

Összefoglaló

A Bitcoin megkerülhetetlen jelenséggé vált, ez a médiamegjelenések számából is kitűnik, azonban a nyers adatok arról is árulkodnak, hogy bőven van még fejlődési területe a hazai médiában, hiszen az eddigi számok eltörpülnek számos egyéb globális jelenség megjelenési mennyisége mellett. Érzékeltetésképp következzenek az Index számai, a bitcoin kötődésű cikkek darabszámát vetettük összes más kulcsszavak eredményeivel:

  • Bitcoin: 300
  • Apple: 6658
  • Samsung: 2905
  • Microsoft: 7256
  • Google: 8946
  • Arany: 14996
  • Németország: 31 178
  • Kína: 32 217

Persze egy ilyen összevetés könnyen kikezdhető, hiszen miért is lenne értelme összevetni a Samsung, és a bitcoin említettségét, arra azonban mégis jó, hogy érzékeltesse a kriptopénzek ismertségét, elterjedtségét Magyarországon. A bitcoinról sokan, sokat tudunk, mégis hosszú út áll még a terület előtt, mielőtt a hétköznapok részévé válhatna.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img