PlusToken átverés: Napi 1300 bitcoint önthetnek a piacra további két hónapon keresztül

spot_img

A tegnapi nap folyamán szaladt szét a kriptós Twitteren egy ErgoBTC nevű felhasználó által készített elemzés, mely a kínai PlusToken átverés/piramisjáték során összegyűjtött közel kétszázezer bitcoin útját kísérli meg felderíteni. A mi szempontunkból az óriási mennyiség (a teljes készlet közel 1%-a) maradéka piacra zúdításának van komoly jelentősége. A témában íródott korábbi írásainkat itt találod.

ErgoBTC szerint az eddigi menetrend alapján még másfél-két hónap eladási nyomásra számíthatunk, míg a piac felszívja a PlusToken bitcoinokat.

Ha érdekel a téma, érdemes végigolvasni a teljes bejegyzésfolyamot, érdekes részletek kerülnek ki belőle a bűnözők módszereiről, amellyel az átveréssel begyűjtött nagyjából 187 000 darab bitcoin útját igyekeznek elfedni, sikertelenül:

Augusztus elejétől egy héttel ezelőttig átlag napi 1300 bitcoint küldtek és értékesítettek a Huobi tőzsdén, egy héttel ezelőtt 58 000 darab bitcoinnal rendelkezhettek még, mely az eddigi ütem szerint 44-60 napnyi eladást jelenthet. Az 1300 bitcoin a napi bányászott mennyiség 70%-ának felel meg. A bányászok egy része a mostani árfolyamok mellett veszteséggel vagy épp 0-ban üzemel, a nehézség növekedésével ők mínuszba kerülnek, és értékesíteniük kell. Ez az ún. miner capitulation, bányászati kapituláció, amikor a kevésbé hatékony (tőkeerős) szereplők elhagyják a porondot. Ha a napi kibányászott ~1800 BTC csak egy része tartósan a piacra ömlik, a PlusToken bitcoinokkal együtt már komoly túlkínálatot okoznak a mostani alacsony érdeklődés és forgalom mellett.

A fenti elemzéssel kapcsolatosan, függetlenül a PlusTokentől, több vitaindító megállapítást is tehetünk. ErgoBTC bevallottan nem informatikus, saját bevallása szerint blockchain exploreren és érdeklődésen kívül semmilyen eszközt nem használt a fenti, tényleg nagyon alapos munkához. A bitcoin tranzakciók láncolatait a lelkes amatőrök mellett egyre profibb algoritmusokkal vizsgálják, a névtelen blokklánc során hamarosan semmi nem marad rejtve a kíváncsi szemek elől.

A másik “érdekesség” a Huobi tőzsde szerepe, mely valószínűleg tisztában van vele, hogy rendszeresen többezer bitcoin érkezik be hozzájuk értékesítésre, mégis anyagi érdekük, hogy szemet hunyjanak az ügy felett. Meddig tart a tőzsdék felelőssége egy ilyen ügyben? Kellene a tőzsdéknek rendőrt bankot játszania és vizsgálni a javak eredetét?

A közösségi felületek egy részén a fenti hírekkel kapcsolatban többen hálálkodnak a kínaiaknak a “black friday” kedvezmény miatt. A mostani zuhanásban azért természetesen több tényező is szerepet játszik a PlusToken mellett. Ezekről néhány napja mi is írtunk.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img