Kína, Libra, bálnák és felezés: a zuhanás villámanatómiája

spot_img

Szokás szerint nehéz kézzelfogható, konkrét okokat azonosítani a mostani árfolyamesés kapcsán, de jó közelítéssel mégis lehetnek ésszerű magyarázataink arra, hogy miért szúrt le a BTC egészen 6912 dollárig a mai napon, hetek óta tartó medvetrend után.

Libra

Amekkora lendületet adott a Libra híre (!) 2019 tavaszán, akkora bizonytalanságot okoz az a példátlan nemzetközi ellenállás, amit a politikum, és a pénzügyi szabályozó szervezetek, és nemzeti bankok tanúsítanak Európa szerte Zuckerberg tervével szemben. Arról nem is beszélve, hogy “hazai pályán” is komoly figyelmeztetések érkeztek, többek között a Fed elnöke is hangot adott nemtetszésének.

Némi túlzással a Libra a kriptopénzpiac egészének szívéjes barátjából kellemetlen rokonává kezd válni, persze még el sem indultak, jöhet még borúra derű.

Kína

A közvélekedés szerint Kína a világ újdonsült vezető gazdasága, legalábbis nagy jelentőséggel bír a globális folyamatokra. Pontosan ezért van hatása a kínai eseményeknek, a Libra-hoz hasonlóan felhajtóerőből kezd -pillanatnyi- fékké válni az ázsiai ország.

Kínában címlapsztori lett a blokklánc és a bitcoin

A saját, nemzeti digitális valuta híre sokakban keltett optimizmust, egyértelmű jelét jelentette annak, hogy nincs megállás, a kriptopénzek, legalábbis a mögöttes technológia meghódítják a világot.

Ez még csak az első kedvező hír volt 2019 során, néhány héttel ezelőtt büszkén olvashattuk, hogy maga Hszi Csin-ping méltatta a blokklánc újdonságát, nagy jövőt jósolva a megoldásnak. Nem sokkal később azonban Kína emlékeztetett: a kriptopénzek még mindig illegalitásba tartoznak, kijózanító pofont adva a piacnak.

Kína emlékeztetett: a kripto még mindig illegális

Bálnák

Jövőre blokkjutalom felezés, a bányászok bevételei csökkennek, egyben csökken a forgalomba kerülő BTC mennyiség, ettől árfolyamemelkedést várunk, elképzelhető, hogy a bálnák eladással nyomják le most az árat, hogy a lehető legjobb áron megvett, lehető legnagyobb készlettel várhassák az árfolyamugrást 2020 májusa után.

Gyenge kezek

Bármi legyen is a zuhanás oka, sok kisbefektetőt megrémiszthetnek az árfolyamgörbék, a veszteség minimalizálása érdekében hirtelen eladnak. A “kicsik” sokasága természetesen komoly összesített mennyiséget jelent, ez óhatatlanul letöri az árfolyamot. Ez elkerülhetetlen, olyan piaci jelenségről van szó, ami mindig is velünk lesz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img