966 230 BTC-t tárol a Coinbase

spot_img

Egy, a Redditen megjelent screenshot tanúsága szerint közel egymillió BTC felett diszponál a Coinbase, a tetemes készlet persze nem a cég vagyona, ez a Coinbase Custody, azaz a megőrzési, letéti szolgáltatásukban elhelyezett mennyiség.

Vissza-visszatérő kritika a kriptopénzek piacával szemben, hogy a decentralizációt zászlajára tűző terület sok hasonlóságot mutat a klasszikus, centralizált pénzvilággal, a mintegy hét milliárd dollárnyi tőke, amin a Coinbase “ül” újabb muníció lehet a szkeptikus hangok számára.

Kriptopénztőzsdék BTC, és dollár “készlete”.

Akár a Coinbase saját vagyonáról van szó, akár nem, a privát kulcsokhoz hozzáférnek.

A tárolt kriptopénzmennyiség tekintetében a következőképp alakul a kriptopénztőzsdék, váltók, és egyéb szolgáltatók “versenye”, BTC-ben kifejezve:

  • Coinbase: 966 230
  • BitMEX: 265 140
  • Bitstamp: 229 490
  • Bitfinex: 146 120
  • Kraken: 136 780

Ahogy arra a Decrypt is rámutat cikkében, ezek az óriási, “felhalmozott” mennyiségek biztonsági kockázatot is jelentenek, hiszen egy sikeres feltörési kísérlet során a támadók hozzáférhetnek egy részéhez, vagy akár egészéhez a csillagászati vagyonoknak.

A biztonsági kockázatot persze csökkenti a biztosítottság, amivel a Coinbase például rendelkezik.

Arról nem is beszélve, hogy ekkora vagyonnal egyre inkább a bankokra hasonlítanak ezek a szervezetek. A decentralizáció “kopására” megoldás lehet, ha DEX (Decentralised Exchange) formává alakulnak át a kriptopénztőzsdék, a Coinbase-nek nincsenek ilyen tervei, a Binance viszont már meg is tette.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img