Kriptopénzbányászathoz köthető szála is volt a máltai újságírónő meggyilkolásának

spot_img

Málta egyike Európa legkriptobarátabb régióinak, itt található többek között a Binance székhelye is. A sziget miniszterelnöke tegnap jelentette be a lemondását, miután kiderült, hogy kormányának több tagja is érintett lehet egy oknyomozó újságírónő meggyilkolásában.

Daphne Caruana Galizia-t két évvel ezelőtt, egy autójába rejtett pokolgéppel robbantották fel. Az eset fő gyanúsítottja Yorgen Fenech, aki az ország stratégiai energiaellátó cégének, az ElectroGasnak az egyik vezetője és egyben Málta egyik leggazdagabb embere is, de rajta kívül érintett lehet még két magas rangú politikus, az ország energiaügyi minisztere és a miniszterelnök kabinetfőnöke is.

Yorgen Fenech

Az újságírónő a halála előtt éppen az ElectroGas körüli visszásságokat próbálta meg feltárni, ami egy azerbajdzsáni állami tulajdonban lévő cégtől, a piaci ár kétszereséért vásárolt Málta számára kőolajat és földgázt. Yorgen Fenech üzleti érdekeltségein keresztül járhatott jól ezzel az alkuval, míg a politikusok napi 5000 eurónak megfelelő kenőpénzt kaphattak közbenjárásukért cserébe. Az ezzel kapcsolatban nyilvánosságra hozott információk alapján, az azerbajdzsániakkal arról is folytak egyeztetések, hogy kriptopénzbányászatra használják fel Málta egyik legnagyobb erőművét, az energiaellátás mintegy 50%-át biztosító Delimara-t.

Delimara

Daphne Caruana Galizia halála előtt felhívta rá a figyelmet, hogy Málta kriptobarát törvényei csak azért kerülhettek bevezetésre, mert ezek is újabb lehetőséget teremtenek arra, hogy egyesek könnyebben eltüntethessék a vagyonukat.

Az országban pénzzel szinte bármit el lehet intézni, így 650 000 euróért például olyan hivatalos útlevélhez is hozzá lehet jutni, ami 170 országba biztosít szabad beutazást. A megengedő törvények miatt, a világ több nagy szerencsejátékokkal foglalkozó vállalata is ide települt és egy ilyen helyen különösen hasznos lehet, ha a kriptopénzes tranzakciók kezeléséhez szükséges infrastruktúra is ki van építve. Nem csoda, hogy több nagy kriptós céget, például a Binance-et, az OKCoin-t, a BitBay-t és a ZebPay-t is tárt karokkal fogadták.

“A szigetünk lényegében egy modern kalóz kikötő. A kormány által segített szervezetek egy klán szerű rendszert alkotnak, ami inkább mutat hasonlóságot az orosz szervezett bűnözés módszereivel, mint azzal, amit egy európai államtól elvárna az ember.” – mondta a meggyilkolt újságíró fia.

Málta megengedő hozzáállása nem csak európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságává, de a korrupció melegágyává is tette az országot, az újágírónő meggyilkolása által kiváltott botrány azonban most megdönteni látszik a jelenlegi kripto-barát adminisztrációt. Hogy ez hatással lehet-e majd az ide települt tőzsdék és kriptós fizetési szolgáltatók működésére, az jövőre, az új miniszterelnök megválasztása után dőlhet el.

Ha fontos számodra, hogy a szürke zóna helyett törvényileg szabályozott keretek között működő tőzsdén kereskedj, figyelmedbe ajánljuk a fiat-kripto átváltást is támogató Kraken oldalát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img