HEX: Vissza nem térő alkalom vagy egy YouTuber meggazdagodásának eszköze?

spot_img

A Hex kriptopénz és a kapcsolódó hex.win weboldal neve egyre gyakrabban kerül elő a kriptós médiában és twitteren, a vele kapcsolatos furcsaságok miatt pedig érdemes a témának egy bejegyzést szentelnünk. Már rögtön az elején bevallom, hogy én szkeptikus vagyok minden referálásra épülő, csodás gazdagságot ígérő projekttel szemben, és ez nincsen máshogy most sem.

A HEX (egy évvel ezelőtt Bitcoin HEX néven indult útjára a kezdményezés) egy Richard Heart nevű YouTuber jóvoltából. Tipikus karizmatikus személyiség, aki a nyilatkozatai szerint azt tűzte ki célul, hogy a “történelem leggyorsabban növekedő értékű” eszközét hozza létre. Igyekszem a hex.win oldal alapján felvázolni, hogy pontosan miről van szó:

  • Ethereum token melyet “digitális letéti igazolásként” pozicionálnak, egyelőre ismeretlen max. készlettel, mely a “korán beszállókat” célozza, bitcoin tulajoknak “ingyenes”, de ethereumért is vásárolható. Ajánlói programmal rendelkezik, mely az egy évig tartó a tőkebevonás idejére szól.

Mi ez az egész?

A weboldal egy videóval nyit a bitcoin értékéről és korai felértékelődéséről, valamint a Hex lekötési időszakairól és néhány vele kapcsolatos kritikáról. Lehet látni, hogy az alapító tudja csavarni a szavakat. Az oldalon nagyon sok a szöveg stakingről, lekötésről, bónuszokról, referallról. “Soha nem látott tulajdonságokkal!” “Gazdaggá tesz-e a HEX?” “Életreszóló lehetőség” és hasonló címsorokkal, melyek további gyanakodásra adnak okot.

Az internetes véleményeket keresve botlottam a HEX AdWords reklámjával, mely szintén a történelem leggyorsabb értéknövekedésével csalogatja a nagyérdeműt:

Az elemzéshez óriási segítséget nyújt a hivatalos oldalon található FAQ, ahol meglepő módon nagyjából minden kérdésünkre választ kapunk. Nézzünk egy szemlét a számomra fontos kérdésekből, a teljesség igénye nélkül:

A HEX szerződése itt található: https://etherscan.io/address/0x2b591e99afE9f32eAA6214f7B7629768c40Eeb39, néhány perce még 240 000 dollár környékén járt a beküldött ETH, azóta nullázódott, és épp 100 600 1150 ETH-nél jár. Ezért cserébe kapnak a résztvevők egyelőre értékkel nem rendelkező hexet, melyet egy-öt évre leköthetnek, hogy sokszorozódjon az oldalon található különféle szorzókkal. Sokezerszereződést ígérnek mennyiségek tekintetében a kombóknak köszönhetően.

Max supply – Egyelőre nincsen max. supply, hiszen nem lehet tudni, hogy mennyi ethereumért vásárolna tokent, és mennyi bitcoin után kérik el az ingyen tokeneket. Az alapító saját várakozásai szerint 640 és 786 milliárd token között keletkezik majd az első év (ETH bevonás) végéig.

Infláció – Évi 3,69%, az első év után.

Tőzsdék – Elméletileg még ma elérhető lesz a Bidesk.com, etherdelta és forkdelta felületén, gyakorlatilag erről infót még nem találni, coinmarketcapen természetesen nincsen semmi. Az oldal és az alkotó által ígért sokszorozódás és kötelező felértékelődés USD értéken egyáltalán nem biztos, a tokennek csak akkor lesz értéke, ha valaki hajlandó érte fiatot, más kriptót vagy valamilyen terméket (pizzát?) adni. Erről semmilyen jóslat nem található az oldalakon, még a rajongóktól sem.

Mi lesz a beutalt Ethereummal? – Erre nincs válasz, viszont találtam egy videót, amiben az alapító nem mondja meg. Az egy év során gyűjtött ETH nyilván az övék lesz. Csak napi néhány ezer darabbal számolva ez brutális bevételt jelent.

Mi a projekt célja? – Az arany leváltása értéktárolóként (7,7 billió USD), hitelintézetek, fizetési szolgáltatók (VISA, MasterCard, PayPal) leváltása (együtt kb. 1,3 billió USD). A HEX értékét az határozza majd meg, hogy mit és mennyit adnak érte.

Átverés/piramisjáték-e? – “Nem, mert referálás (20 és 10%) csak az első évben van, a piramisjátékokkal szemben a HEX mindig ki tudja fizetni a stakelési jutalmakat.” Kifizetik HEX-ben, de ez nem jelenti azt, hogy értéke is lesz a kifizetésnek.

Partnerkapcsolatok, elfogadás – Egyelőre nincs információ

Gazdagok leszünk?

Mi nem valószínű, de az alapító biztosan, hiszen egy nap alatt félmillió dollárnyi ethereumot küldtek nekik az vállalkozó kedvű spekulátorok, hogy utána egy évig nem hogy a pénzükhöz, de még a fabatkáikhoz se férjenek hozzá. Korábban a Bitconnect piramisjáték operált időzáras lekötésekkel, amelyekkel elérték a javak folyamatos beáramlását. Ott a BTC árfolyam összeomlása mellett már nem tudták fizetni a magas kamatokat, itt viszont nincs lehetőség a berakott ETH visszakérésére, tehát valóban nincs mi összeomoljon az ezermilliárdos készlettel rendelkező kriptopénz esetében.

Erről még sokat fogunk hallani a következő évben.

Neked mi a véleményed? Átverés? Lehetőség? Vitatkozzunk!

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img