RandomX: már aktív a Monero CPU-barát algoritmusa

spot_img

A Monero hálózatán szombaton aktiválták a RandomX algoritmust, ami ismét korlátozta az ASIC bányagépek teljesítményét, és növelte a processzoros bányászok hatékonyságát.

A bányászatra szakosodott hardverek használata már régóta viták tárgyát képezi. A kritikusok szerint centralizáló hatásuk van, mivel a világon csak kevesen képesek tömegesen ASIC gépek gyártására és üzemeltetésére, mások viszont azzal érvelnek, hogy az ASIC-okkal védett hálózatok sokkal védettebbek az 51%-os támadásokkal szemben

A Monero híveinek többsége egyértelműen az első csoportba tartozik. Fejlesztői rendszeresen teszik közzé azokat a frissítéseket, amelyek a bányászati algoritmus megváltoztatásával egy időre visszaszorítják az XMR specifikus bányagépek térnyerését. Ennek keretében került kifejlesztésre a RandomX is, ami memóriaigényes számítási feladatokkal próbálja ellehetetleníteni az ASIC-ok működését.

Hash rate gyorsulás a CryptoNight-R algoritmushoz képest. A Fast Mode-hoz minimum 2GB memóriára van szükség, a Light beéri 256Mb-al is. Az Nvidia tulajdonosok szintén enyhe teljesítménynövekedéssel számolhatnak, az AMD GPU-k viszont a korai tesztek alapján akár 50-80%-os hash rate csökkenést is elszenvedhetnek.)

A változást az olyan hétköznapi bányász szoftverek esetében is érezni lehetett, mint például a Honeyminer. Saját (hétköznapi, nem gamer) gépemen például ekkora teljesítménynövekedést ért el a háttérben futó egyklikkes bányászprogram.

Aki tehát hosszú távon gondolkozik és begyűjtene pár extra satoshit vagy XMR-t, annak érdemes lehet telepíteni a szükséges szoftvereket, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az elmúlt két nap alatt már jelentős mértékben növekedett a bányászat nehézsége is. A RandomX bevezetése Discord csatornánk #bányászat szobájában is szóba került. Ha vannak ezzel kapcsolatos tapasztalataitok, azokat ott hozzáértők társaságában is megvitathatjátok..

Ha kéne pár satoshi

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img