A világ első gyűjthető kriptopénze jön Litvániából

spot_img

A Wikipédia szerint a numizmatika a “pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány”, majd a szócikk sietve azt is hozzáteszi, hogy “habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed a modern pénzformák és pénzhelyettesítők, valamint az értékpapírok kutatására is.” Illetve még megtudhatjuk azt is, hogy:

A numizmatikusok legfontosabb tevékenységei közé tartozik mindenekelőtt a pénzek és pénzhelyettesítők gyűjtése és rendszerezése, melyhez szükséges a régi feliratok tanulmányozása (paleográfia) és a címerek ismerete (heraldika).”

Tény és való, egy szép regi bankó, vagy érme sokaknak elnyeri a tetszését, sőt, a maga módján szinte mindenki foglalkozik numizmatikával, legalábbis ha van egy bögrénk, vagy fiókunk, amiben nyaralásokról megmaradt érméket tettünk el, akkor máris kimerítettük a gyűjtés definícióját, akár van mellette szenvedély, akár nincs. A kriptopénzek világában viszont nehéz elképzelni egy gyűjtői érme megjelenését, hiszen tisztán digitális eszközökről van szó, a Litván Nemzeti Bank ennek ellenére úgy döntött, hogy pontosan ezt teszi:

gyűjthető kriptopénzeket helyez forgalomba.

Ha szeretnél többet tudni a kriptopénzek működéséről, ajánljuk az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkat, néhány naponta kapsz egy rövid, könnyen emészthető oktatóanyagot, emailben. 24 000 coin jelenik meg, az ország függetlenségét ünnepelendő, méghozzá 2020 tavaszán, a bank vezetőségének elmondása szerint nem titkolt cél, hogy “felbecsülhetetlen értékű” tudást szerezzenek meg a digitális pénzek létrehozása terén.

A coinokat kizárólag a bank “webshopjában”, vagyis az erre a célra létrehozott felületén lehet majd megvásárolni, jogi státuszt nem kapnak, így kizárólag a gyűjtőknek szól majd. Szintén cél, hogy a fiatalokat bevezessék a kriptopénzek, és a blokklánc technológia világába. Mivel gyűjtésről van szó, így visszanyúlva a hagyományokhoz a coinok fizikai formát is kapnak, méghozzá egy-egy kártya formájában, ezek különböző fémekből készülnek, az ország meghatározó történelmi személyiségeit ábrázolják.

Az ezüst kártyán a balti állam függetlenségi nyilatkozatának aláírásai is láthatóak lesznek.

Nem ez az első alkalom, hogy Litvánia nyit az innováció felé, sőt, a Bank of Lithuania határozott szándéka, hogy – régiós – vezetővé váljon a kriptopénzek, és a blokklánc területén, és általában a fintech kapcsán fontos központtá válhassanak. Céljaik között szerepel az is, hogy helyi, és nemzetközi cégeknek tájékoztatást, ha úgy tetszik oktatást adjanak a blokklánc, és a kriptopénzek kapcsán.

A gyűjthető kriptopénz sorozat egyik darabja.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img