BlockChange: Bitcoint karácsonyra!

spot_img

Az elmúlt hetekben talán már ti is hallottátok a BlockChange Kft. “Bitcoint karácsonyra!” szlogennel futó rádiós hirdetéseit. Ennek kapcsán küldtük el kérdéseinket a cég képviselőjének, aki válaszolt a megkeresésünkre.

Mit kell tudnunk a BlockChange Kft.-ről?

Közel 30 év valutapiaci és több mint 15 év devizapiaci tapasztalattal a hátunk mögött azon megfontolásból nyitottunk a kriptovaluták piaca felé, hogy közelebb hozzuk ügyfeleink számára ezt az érdekes és újszerű világot, egyben új kliensi kört szólítsunk meg szolgáltatásunk segítségével.

A hagyományos pénzvilág szereplői általában szkeptikusak a kriptopénzekkel kapcsolatban. A BlockChange Kft. miért nyitott ebbe az irányba?

Meggyőződésünk, hogy a kriptovaluták hátterében meghúzódó technológiák alkalmazási területe robbanásszerű növekedés előtt áll, mely nagymértékben segítheti a kriptovaluták általános társadalmi elfogadottságát, míg a piac szabályozására irányuló törvények bevezetése a kriptovaluták iránti bizalmat hivatottak növelni.

Egy ilyen átalakulásban lévő piacon örömmel vállalunk úttörői szerepet, hogy az ügyfelek edukációján keresztül bevezetett szolgáltatásunkkal népszerűsítsük a kriptovaluták szélesebb körű alkalmazását.

Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy új szolgáltatásunkat igénybe venni kívánó ügyfeleinket megfelelően informáljuk a kriptovalutákban rejlő lehetőségekről és kockázatokról, melynek érdekében nagy hangsúlyt fektetünk ügyfeleink oktatására. Célunk, hogy szolgáltatásunk segítségével minél szélesebb körben tegyük érthetővé és ezáltal elérhetővé ezt a gyakran zártnak és titokzatosnak titulált piacot.

A BlockChange miben tér el a többi piaci szereplőtől?

A piacra 11 db General Bytes által gyártott BATM3 típusú ATM-el léptünk, melyeken jelenleg Bitcoin, Litecoin és Ethereum vásárlása lehetséges, míg a kriptovaluták közül a Bitcoin és Litecoin eladását tettük lehetővé az automatáinkon.

Az ATM-eket elsősorban Budapesten, belvárosi helyszíneken és bevásárló központokban helyeztük el az EXC valutaváltók bejáratánál, míg egy automatát Nyíregyházán egy másikat Debrecenben helyeztünk el, szintén EXC váltók bejáratánál.

Honlapunkon számos oktatóanyagot helyeztünk el, ezzel segítve az ügyfelek ismerkedését a szolgáltatással. A rövid oktatófilmek az ATM-en keresztül történő tranzakciók zökkenőmentesebb bonyolítását hivatottak segíteni.

Célunk, hogy tovább bővítsük az ATM-ek számát Magyarországon, és elsősorban edukáción keresztül szeretnénk megszólítani lehetséges jövendőbeli ügyfeleinket, így megteremtve a keresletet szolgáltatásunk iránt.

Miután eldöntötték hogy belevágnak, milyen kihívásokkal kellett megküzdeniük? 

Jogi oldalról a kihívást az jelentette, hogy amikor a szabályzatainkat készítettük, még nem volt a kriptovalutákra vonatkozó konkrét jogszabály Magyarországon, így kénytelenek voltunk sok éves pénzváltói tapasztalatainkból kiindulni és az ott alkalmazott prúdens működési elvet bevezetni erre az új területre.

Belső szabályzatainkat ennek megfelelően úgy alakítottuk, hogy abba beemeltük a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény pénzváltókra vonatkozó rendelkezéseit. Mint utólag kiderült, helyes volt a megközelítésünk, ugyanis a törvény pár hete napvilágot látott módosításában helyet kaptak a virtuális fizetőeszközök, és az azok közötti átváltási szolgáltatást nyújtó szolgáltatók, így e törvény hatálya alá kerültek mind a kriptovaluták, mind az azok átváltását végző szolgáltatók.

Technikai oldalról kisebb kihívások elé kellett néznünk, ugyanis maga az ATM nagyon jól konfigurálható és ha valamiben nem szűkölködik ez az iparág, az a technológia fejlettsége, így néha valóban csak a képzelet szabhat határt annak, amire a kriptovaluták mögötti technológia képes.

Milyen feltételek mellett lehet használatba venni az automatákat?

Az ATM-ek 10 000 és 20 000 Ft-os bankjegyekkel működnek, a váltás jutaléka pedig 6% körül alakul. További részletekért érdemes felkeresni honlapunkat, ahol egy részletes tájékoztatót is közzétettünk.

A “Bitcoint karácsonyra” néven futó kampány ajándékkártyára történő bitcoin vásárlást tesz lehetővé. Technikailag hogyan kell elképzelnünk ennek a kártyának a működését? Akinek odaajándékozzuk, hogyan tudja felhasználni az ezen tárolt kriptopénzt?

Azon szerencsés Bitcoin kártya tulajdonosok, akik karácsonyra ezt kapták ajándékként, a kártyát többféleképpen használhatják:

  • Fizethetnek vele olyan üzletekben, vendéglátó egységekben ahol Bitcoin elfogadására alkalmas POS terminál működik.
  • Fizethetnek online vásárláskor olyan webshopokban, ahol Bitcoint is elfogadnak (ez egyre több webshopban lehetséges).
  • Készpénzre válthatják az ajándékkártyán lévő Bitcoint bármelyik BlockChange automatánál.
  • További Bitcoint tudnak vásárolni a kártyára bármelyik Bitcoin automatánál.

Ahhoz, hogy a kártyát az összes felsorolt tranzakcióhoz alkalmazni tudják, a kártyával együtt kiadásra kerül egy bizonylat is, amely tartalmazza a kártyához tartozó privát kulcsot és publikus kulcsot. Utóbbiakra akkor van szükség, ha a tárcámra szeretnék további bitcoint fogadni, de azt nem a BlockChange automatáján keresztül bonyolítom, vagy szeretnék bitcoint küldeni a tárcámról egy másik tárcára (pl. internetes vásárláskor). A BlockChange ATM felismeri az általa kibocsátott kártyát, így az ott bonyolított tranzakciókhoz (kp-ra váltás, további vásárlás a kártyára) nincs szükség a bizonylatra. Ez egyben azt jelenti, hogy mind a kártya, mind a kinyomtatott bizonylat egymástól külön is mūködhetnek, ezért nagyon fontos, hogy mindkettõre nagyon vigyázzunk, mert bármelyik a kettõ közül illetéktelen kezekbe kerül és errõl nem szerzünk idõben tudomást, a tárcán lévõ bitcoint akár fel is használhatják.

Hol és milyen értékben tudják ezt a kártyát megvásárolni az érdeklődők?

A Bitcoin ajándékkártyát mind a 11 BlockChange automatánál meg lehet vásárolni. A minimális összeg 10.000 Ft, mivel ez az automata által elfogadott legkisebb forint bankjegy, a legfelső határ pedig 2,5 millió forint.

A BlockChange milyen célokkal készül nekivágni a 2020-as esztendőnek?

Szeretnénk tovább növelni az automaták számát az országban, mind Budapesten, mind vidéken, elsősorban a megyeszékhelyeken. Az online váltás lehetőségét tervezzük továbbá bevezetni, valamint egy kijelölt irodát hoznánk létre a VIP ügyfelek fogadására és kiszolgálására.

További információk a BlockChange oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img