CBDC: közzétették az Európai Központi Bank digitális valutájáról szóló tervezetet

spot_img

Az Európai Központi Bank (EKB) közzétette általa jelenleg tesztelt digitális valuta, a CBDC (‘központi bank által kibocsátott digitális pénz’) leírását, ami nem a blokklánc, hanem a megosztott digitális főkönyv (DLT) technológián alapul. Ezt a DLT-t jelenleg a Corda biztosítja az EKB számára, ami az R3 konzorcium által kifejlesztett, globális, vállalatok közötti tranzakciók lebonyolítására létrehozott fizetési rendszer.

A blokklánc és a DLT közötti fontos különbség, hogy egy DLT esetében csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező felek férhetnek hozzá a hálózathoz, mindenki más pedig csak ezeken a közvetítőkön keresztül veheti igénybe a szolgáltatást.

Az EKB által közzétett white paperben is egy erősen központosított rendszer képe sejlik fel előttünk:

  • A felhasználók nem hozhatják létre a saját tárcáikat. Ezt a személyazonosságuk ellenőrzésére alkalmas harmadik felektől kell majd kérvényezniük, akik az ezekhez való hozzáférést is bármikor elvehetik majd tőlük.
  • Ha egy tárcakibocsátásra jogosult harmadik fél technikai problémák miatt nem tud csatlakozni a fő hálózatához, az összes nála nyitott számla is elveszíti a hozzáférését.
  • A tranzakciók visszakövethetőek lesznek. A pénzt jelenleg “CBDC egységeknek” nevezik, és az ezek tranzakcióját feldolgozó felek láthatják majd az egyes egységek teljes múltbéli tranzakciós történetét is, még akkor is, ha nem voltak részesei azoknak. (A tranzaktáló felek személyazonossága pedig az első pontban foglaltak szerint ismert lesz.)
  • Egyedül az EKB dönthet a CBDC egységek kibocsátásáról.
  • A felhasználók bizonyos időközönként jogosultak lehetnek olyan “anonimitást biztosító kuponokra”, amelyekkel kisebb összegeket utalhatnak át egymásnak anélkül, hogy azokat a felügyelő szervek külön ellenőrzésnek vessék alá, de ezeknek is nyoma marad a rendszerben, mert a Corda a bitcoin által is alkalmazott UTXO modell alapján működik.

“Dugjátok oda a kuponjaitokat, ahová sohasem süt be a nap.” 

Talán ez volt az a hozzászólás, ami a legpontosabban visszaadta a nemzetközi közösség véleményét a tervezetről. Reméljük, hogy a CBDC ebben a formájában sohasem fog bevezetésre kerülni.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, néhány napig még kihasználhatod a MrCoin ünnepi ajánlatát.

Pestiesen szólva: shitcoin

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img