Irán: hozzanak létre közös kriptopénzt a muszlim országok

spot_img

Új pártfogója akadt a kriptopénzeknek. Bár hagyományosan az innovációval és a változással azonosítjuk a blokkláncot és úgy általában az új technológiákat, a világ konzervatívabb fele is a maga módján igyekszik fel- és kihasználni azokat. Ezúttal Hasszán Rohani, az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke, a múlt héten egy malajziai konferencián beszélt arról, hogy az iszlám nemzeteknek egy saját közös kriptopénzt kellene létrehozniuk.

A Kuala Lumpur-i csúcson – néhány távolmaradótól eltekintve, a muszlim vallású államok képviselői jöttek össze, hogy megtárgyalják közös ügyeiket és új kapcsolódási pontokat keressenek.

Az iráni államfő beszédében arra ösztönözte a hallgatóságot, hogy a muszlim államok  mélyítsék el a gazdasági- és kereskedelmi kapcsolataikat. Rohani egy új muszlim fizetési rendszer életre hívásáról beszélt, aminek része lenne egy új bankolási és pénzügyi rendszer, ami helyi valutákban biztosítani a kölcsönös kereskedelmet és bizonyos privilégiumokat garantálna a résztvevő államoknak.

Ennek részeként  egy muszlim kriptopénzt is létre hoznának. Ez pedig arra szolgálna, hogy az amerikai dollárral szembeni függéstől mentesítse a muszlim országokat. Rohani többször is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a gazdasági szankciókat a hegemóniájának megerősítésére és más államokkal szembeni erőszakoskodásra használja.

„A muszlim világnak lépéseket kell tennie, hogy megmentse magát az USA dollár és az amerikai pénzügyi rendszer uralmától”

– mondta a háromnapos konferencia nyitóbeszédében Rohani.

Az iráni államfő egy közös pénzügyi alap létrehozását is ajánlotta, ami a technológiai együttműködést hivatott finanszírozni, ezen kívül egy közös kibertér és mesterséges intelligencia kutatólabor felállításáról is beszélt.

/AP/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img