Ha nem tudok arról, hogy airdrop vagy fork során kriptopénzt kaptam, akkor is adóznom kell?

spot_img

A beincrypto friss beszámolója szerint az amerikai törvényhozás, a kongresszus nyolc tagja levélben fordult az adóhatósághoz, arra kérve az IRS-t, hogy tisztázzák, pontosítsák a kriptopénzeket érintő adózási irányelveiket. A december huszadikai keltezésű levél publikus, itt lehet megtekintetni.

A levél születésének oka, hogy a képviselők szerint nem, legalábbis nem eléggé tiszta jelenleg az IRS álláspontja a kérdéskörben, ráadásul egy jogvita is felmerül. Ugyanis a jelenlegi szabályozás kimondja, hogy egy airdrop, vagy egy fork során kapott új kriptopénzek is adókötelesek, a helyzet azonban az, hogy egy felhasználó úgy is kaphat új coinokat, tokeneket, hogy arról nincs tudomása.

Márpedig számonkérni az adózási kötelezettséget egy olyan gyarapodási esemény kapcsán, amiről nem volt tudomása a felhasználóna nem szerencsés. A képviselői kérdéssor először is pontosan erre, a fork-ok, és airdropok során, a felhasználó tudta nélkül megszerzett kriptopénzek adózására kérdez rá, majd arra kéri az adóhatóságot, hogy ezt tisztázza.

Szóba kerül a visszamenőleges adzózási kötelezettség, szinten airdropok, és fork-ok, kapcsán, fontos kérdés az is, hogy a múltban, ilyen módon megszerzett kriptopénzek kapcsán mi az IRS álláspontja. Végezetül kitérnek azokra a felhasználólra is, akiknek adott az adózási hajladósága, azonban a változó, és nehezen áttekinthető adózási előírások közepette hibáznak, nem fizetnek be olyan adót, amit – a legújabb szabályok szerint – kötelességük lenne.

Ilyen esetekben mentességet kér az indítvány. Ha többet szeretnél tudni a kriptopénzek működéséről, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatra, néhány naponta küldünk egy új anyagot, amiből témákra bontva átláthatod a piac működésést.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img