ENSZ: kritikus jelentőségű a blokklánc, a gyermekkereskedelem ellen is használnák

spot_img

Bár a blokklánc technológiának kevés szüksége van további elismerésre, hiszen már boldog-boldogtalan kifejtette, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdonít a megoldásnak, most azonban egy újabb különösen nagy presztízsű személytől, az ENSZ főtitkárától érkezetek bíztató szavak.

Ha szeretnéd érteni a blokklánc technológia működését, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatra, könnyen emészthető, rövid anyagokkal várunk! António Gutteres szerint szervezetének támogatnia kell az elosztott főkönyvi technológiát, azt is hozzátette, hogy a blokklánc a legfontosabb, úgynevezett “core” technológiák között kell szerepelnie a nemzetközi szervezet életében.

Említette a fenntartható fejlődés terén kitűzött céljaikat is, ennek kapcsán is kiemelve a blokklánc potenciális használatát. Az interjút a Forbes készítette, a kriptopénz-médiában pedig a Dailyhodl fedezte fel. Az ENSZ együttműködést folytat a World Identity Network elnevezésű szervezettel is, számukra is javasolják a blokklánc használatát, méghozzá a gyermekkereskedelem elleni harcban.

“Ahhoz, hogy az ENSZ jobban teljesítsen a digitális korban, alkalmaznunk kell olyan új technológiákat, mint a blokklánc, amik segíthetnek a fenntartható fejlődés elérésében.” -António Gutteres

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk az ENSZ Gyermekvédelmi Alapítványa már bitcoin, és ethereum donációkat is elfogad, úgy tűnik azonban, hogy ez csupán az első lépés volt a kriptopénzek felé történő nyitásuk során.

Ahogy arra a Forbes cikke is rámutat, miközben az olyan nagyhatalmak, mint Kína a pénzmosás ellen látja nagy szerepét a blokkláncnak, addig az ENSZ már megvalósult projektjei keretében arra használja, hogy az adományozók tisztán láthassák, mire került felhasználásra a pénzük.

Gutteres nemrég mutatta be az ENSZ 2020-as költségvetését, a következő évre szánt 2,87 milliárd dolláron túl külön tőkével rendelkeznek a fenntarthatóság elősegítése érdekében, 3,3 millió dollárral ez 10%-al több, mint a tavalyi, azonos célra szánt összeg.

Nem ez az első alkalom, hogy Gutteres a blokkláncról beszél, 2018-as nyilatkozata szerint “bizalmi deficit rendellenességről” számolt be, szerinte a globális bizalomhiány általános probléma, ezen a téren is hasznos lehet a blokklánc használata.

Az ENSZ 2019 októberében kapta meg első bitcoin és ethereum donációit, méghozzá az Ethereum Foundation-től.

Emellett a “közel anonim” kriptopénz technológiák használatának veszélyire is felhívta a figyelmet. Jelenleg öt különböző blokklánc projekt is folyik az ENSZ Innovációs Hálózatában, ezek között szerepel koka szállítmányok, sertések, és egyebek nyomonkövetése az elosztott főkönyvi megoldás használatával.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img