Mi a legjobb módja annak, hogy valaki profitálhasson a bitcoin emelkedéséből?

spot_img

Az év első hónapjában a bitcoin és több altcoin is impresszív emelkedésbe kezdtek. A Cointelegraph ennek kapcsán kérdezett meg két veterán elemzőt, Alessio Rastani-t és a már általunk is többször idézett Peter Brandt-et, hogy mit gondolnak a jelenlegi helyzetről?

Hogyan kell értelmeznünk a mostani emelkedést?

Peter Brandt: Előrebocsátom hogy én csak a Bitcoinban hiszek, más kriptopénzekkel egyáltalán nem foglalkozom. Úgy gondolom, hogy a BTC lesz az egyetlen, ami a jövőben számítani fog.

Szerintem nagy valószínűséggel már túljutottunk a mélyponton. A hezitáló bikák lemaradtak egy nagyon jó vásárlási lehetőségről, ami jó hír, mert ha sokan éreznek így, az a későbbiekben a további emelkedést fogja elősegíteni.

Arra számítok, hogy a bitcoin a jövőben sokkal többet fog érni, mint most, ezért nem is annyira érdekelnek az időszakos rally-k, nem üldözöm az árfolyamot. A trade-jeimen ennek megfelelően csak keveset kockáztatok, inkább tartok és kivárom, hogy mi lesz a vége ennek az egésznek.

Alessio Rastani: Én 65%-ra tenném az esélyét annak, hogy elértük a mélypontot. Már korábban is láttunk példát arra, hogy a bitcoin kitörni látszott egy trendcsatornából, majd hirtelen visszatért oda. Ha a következő hetekben a 21 hetes mozgóátlag (~$8400) felett tudnánk maradni, azt egy nagyon pozitív előjelnek tekinteném. Az alsó határt számomra $8000 jelenti, ez alatt ismét pesszimista lennék.

Pirossal a 2019 nyara óta irányadó negatív trendet, sárgával a 21 hetes mozgóátlagot ábrázoltuk.

Peter Brandt: Messze vagyunk még attól, hogy az emberek FOMO-zni kezdjenek, mert még mindig sokan bíznak abban, hogy 5-6000 dollár körül tudnak majd vásárolni. A FOMO-hoz előbb rá kell ébredniük arra, hogy erre már nem lesz lehetőségük.

Jelenleg mi a legjobb módja annak, hogy valaki profitálhasson a bitcoin emelkedéséből?

Peter Brandt: Elég komoly problémának tartom, hogy a legtöbb kezdő, aki még csak most csatlakozik ehhez a spekulatív piachoz, kizárólag a rövid távú nyereség elérésében bízik. Szerintem nekik azt a kérdést kellene feltenniük, hogy hosszú távon miként érhetnének el kiemelkedő megtérülést úgy, hogy közben a kockázati szintjüket a minimumon tartják.

Amíg valaki nem fogadja el azt, hogy nem az egyik napról a másikra fog meggazdagodni, addig nem lesz képes arra sem, hogy hosszabb távon azzá váljon.

Én hiszek abban, hogy a bitcoin árfolyama el fogja érni a 100 000 dollárt, de amíg oda eljutunk, lesznek napok, hetek, sőt hónapok, amikor a befektetőknek komoly nyomást kell majd kiállniuk. Éppen ezek azok az alkalmak, amikor a nagyobb célt kell szem előtt tartani és nem szabad leragadni azon, hogy mi lesz holnap vagy holnapután.

Akinek van bitcoinja, már most el kellene kezdenie gondolkoznia azon, hogy mihez fog kezdeni akkor, amikor a bitcoin árfolyama eléri, vagy meghaladja a 100 000 dollárt. Akinek nem lesznek tervei, az kapkodni fog és sok pénzt veszíthet emiatt.

Szerinted ez most egy olyan időpillanat, amikor érdemes bitcoint vásárolni?

Peter Brandt: Ez több tényezőtől is függhet, de a hosszú távú kilátások tekintetében úgy vélem, hogy annak, aki érdeklődik a bitcoin iránt, de még nem rendelkezik pozícióval, az erre szánt tőkéjének 10-20%-val már érdemes lenne beszállnia.

Az Egyesült Államok és Irán között kialakult konfliktus idején emelkedésnek indult az árfolyam, ami miatt sokan már azt találgatták, hogy a bitcoin a jövőben az aranyhoz hasonló módon egyfajta biztonságos menekülési eszköz szerepét töltheti be. Mit gondoltok erről?

Alessio Rastani: Már többször is jártam Iránban és tapasztalataim alapján az ország hatása a bitcoin árfolyamára elhanyagolható. Én alapvetően csak az árfolyamok alakulásából vonom le a következtetéseimet, nem a külső okokat kutatom, és ugyanígy tesz a professzionális kereskedők 80%-a.

Peter Brandt: Már több alkalommal is átéltem hasonló helyzeteket, például amikor ’91-ben az USA elkezdte bombázni Irakot. Amikor az erről szóló első hírek éjjel megérkeztek hozzánk, az olaj hordónkénti ára 5 dollárral emelkedett, reggelre viszont már 8 dollárral visszaesett. Ezek a kilengések jönnek és mennek, nincsenek hosszú távú hatásaik az árfolyamok alakulására. A bitcoint biztonságos menekülőeszköznek nevezni szerintem jelenleg egy elég erős csúsztatás.

Alessio Rastani: A bitcoin még nem létezett az utolsó gazdasági válság idején, így az majd csak a jövőben fog kiderülni, hogy hogyan fog viselkedni egy ilyen helyzetben. Szerintem ha egy újabb recesszióra fog sor kerülni, a bitcoin ugyanúgy veszíteni fog az értékéből, mint az arany 2008-ban, aminek az árfolyama akkor 30%-kal csökkent. Az emberek elveszítették a munkájukat, készpénzre volt szükségük, ezért eladtak mindent amit csak lehetett. Aranyt, részvényt, mindent. Arra számítok, hogy a bitcoinnal is ez fog történni, de persze lehet, hogy a történelem majd megcáfol.

Peter Brandt: Történelmi példák alapján, válságok idején az emberek mindig a készpénzt favorizálják. Ilyenkor mindenki defenzíven játszik és nem kockáztat, különösen nem egy teljesen új, spekulatív befektetési eszközzel.

Egyesek szerint a közelgő felezés már tükröződik a jelenlegi árfolyamokban, mások jelentős emelkedésre számítanak.

Alessio Rastani: Véleményem szerint a felezés nem lesz olyan jelentős esemény, mint ahogy azt sokan elképzelik. Ugyanakkor amint azt korábban már elmondtam, én az ilyen külső tényezőket nem igazán szoktam figyelembe venni az elemzéseim során, csupán a grafikonok alakulása alapján vonom le a következtetéseimet.

Peter Brandt: Én sem tartom a felezést egy fontos piacalakító tényezőnek. Talán már be van árazva, de nem hinném, hogy ez bármit is számítana. Lejárt lemez ez a téma, sokan mégis úgy kapaszkodnak belé, mintha ez lenne az utolsó reményük.

Ha érdeklődsz a kereskedés iránt, tematikus Discord szobáinkban hasonló érdeklődésű emberekkel beszélgethetsz, és előfizethetsz kereskedőink előrejelzéseire is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img