30 millió amerikai adatait lophatták el egy bolthálózat kártyaleolvasóinak feltörésével

spot_img

Ha nem vagyunk elég körültekintőek, a kriptopénzek használata során könnyedén áldozatul eshetünk a különféle csalási kísérleteknek. Ezért javasoljuk a hardveres tárcák használatát, és hogy az első vásárlás előtt legalább alap szinten legyen mindenki tisztában azzal, hogy miről is szól ez az egész.

Mindez eddig rendben is volna, ám mi történik akkor, ha a hagyományos, megbízhatónak tartott fizetőeszközeink hétköznapi használata során essünk áldozatul egy ilyen lopási kísérletnek? Sajnos erre mutat egy példát a ZDNet friss beszámolója.

Egy hackercsoport a becslések szerint több, mint 30 millió amerikai, valamint egymillió külföldi állampolgár kártyaadatait szerezhette meg, egy 860 üzletből álló benzinkút- és bolthálózat, a Wawa kártyaleolvasóinak a meghackelésével.

A BIGBADABOOM névre keresztelt akció során megszerzett adatok, hétfő óta érhetőek el egy illegális online piactéren, ahol egy amerikai bankkártya adatait átlagosan $17/db, míg egy nemzetköziét $210/db áron lehet bitcoinért megvásárolni. (Az eset kapcsán már meg is indult a viccelődés, hogy a BTC mostani emelkedését is ennek az akciónak köszönhetjük.)

Egy részlet az ügyről beszámoló ZDNet által megszerzett mintacsomagból. A hackerek 2019. március 4-e és december 12-e között gyűjthették zavartalanul a vásárlók adatait.

Az eset érdekessége, hogy a személyes információkat értékesítő online feketepiac, a Joker’s Stash mindig csak azután teszi megvásárolhatóvá a hozzájuk feltöltött lopott adatokat, miután a betörés tényét a sértett cég nyilvánosságra hozta. Ezzel egyrészt kihasználják a média által felkapott eset visszhangját (ingyen reklám), másrészt ezzel bizonyítják, hogy a náluk megvehető információk valósak, és tényleg egy “hiteles” törésből származnak.

Az eset tanulsága szerintünk az, hogy nem szabad kockáztatnunk és sohasem szabad több pénzt tartanunk fiatban, mint aminek az elvesztését megengedhetjük magunknak.

Ha készpénzért szeretnétek bitcoint vásárolni, próbáljátok ki a BlockChange automatáit. Az ezek elhelyezkedését mutató térképet ide kattintva tekinthetitek meg.

A Bitcoin és a hatványok törvénye: út a milliókig?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img