ZCash: anonim tranzakciók mobilról, BLAKE3, adó és felezés

spot_img

Több kriptopénz is kitörni látszik az elmúlt hónapok enyhén eső, oldalazó trendjéből. Közéjük tartozik az anonim tranzakciókat is lehetővé tevő ZCash, aminek értéke néhány impulzív napot követően idén már több, mint 100%-kal emelkedett.

A következőkben áttekintjük, hogy mik állhatnak a növekedés hátterében és hogy miért lehet érdemes az év további részében is odafigyelni a ZEC-re.

Az elmúlt hónapok bizonytalansága és a januári BOOM

  • Az idei év legfontosabb ZCash-sel kapcsolatos híre, hogy a jövőben már telefonra telepített kliensekből is lehetőség lesz az anonim utalások elindítására.  Az eddig csak kísérleti formában letölthető Android fejlesztési környezet egy modernebb és teljesen működőképes megjelenést kapott, és elérhetővé vált egy ezzel csaknem megegyező tudású iOS-t támogató csomag is, a fedett mobil tranzakciók feldolgozását lehetővé tevő alkalmazással egyetemben (Lightwalletd).

Ha érdekelnek a mobiltelefonos fizetési lehetőségekben rejlő lehetőségek, olvasd el a hazánkban is népszerű Revolutról készített bemutatónkat.

  • Ugyancsak említésre érdemes a BLAKE3 protokoll január elején történt bemutatása is, ami egy teljesen új, a korábban használt algoritmusoknál sokkal gyorsabb titkosítási eljárást tehet lehetővé. Ennek létrehozása ugyan nem kizárólag a ZEC csapatához köthető, de a ZCash feje, Zooko Wilcox is egyike a BLAKE3-on dolgozó kriptográfusoknak. Aki szeretne többet is megtudni erről, annak ezt az összefoglalót javaslom megtekintésre.
  • A ZCash támogatást kapott a RoundlyX-től is, ami egy Coinbase-el is kapcsolatban álló mikrobefektetői alkalmazás. A Roundly a kártyás vásárlások során kapott visszajáró centes/filléres részét fekteti az előre meghatározott kriptopénzekbe, amivel a felhasználók a hétköznapjaik során apránként is növelhetik megtakarításaink mértékét.

  • A ZEC további fejlesztését elősegítendő, benyújtásra került a ZIP 1014-es javaslat, amivel meghosszabbítanák a bányászoktól levont 20%-os, idén egyébként már megszűntetni tervezett blokkjutalom-adó további beszedésének a lehetőségét, ezt azonban havi 700 000 dollárban maximalizálnák.

Míg a ZCashnél ez egy már a coin 2016-os indulása óta létező hozzájárulást jelent, a Bitcoin Cash napokban megszellőztetett hasonló ötletét heves ellenállás fogadta.

https://kriptoakademia.com/2020/01/23/bitcoin-cash-majustol-12-5-os-adot-kaphatnak-a-nyakukba-a-banyaszok

És hogy egy ilyen zsúfolt január után mit tartogathat az idei év hátralévő része a ZCash számára? Az árfolyamokkal kapcsolatos konkrét elemzést én most meghagynám a Discord csatornánk szakértői számára, de két fontosabb dologra még felhívnám a figyelmeteket.

Ha vetünk egy pillantást a Coinmetrics grafikonjára, akkor azt vehetjük észre, hogy az elmúlt másfél évben igencsak visszafogott volt az érdeklődés a ZEC iránt. Mind az aktív tárcák (vörös vonal), mind a tranzakciók száma (besatírozott terület), a 2017-es felfutás előtt mért értékekek felé konvergál, vagyis mintha egyre kevesebben használnák a ZCash-t, ami nem túl jó hír.

Ami viszont bizakodásra adhat okot, az a már jól ismert bűvös szó, a felezés.

A Bitcoin egyik forkjáként, idén októberben a ZCash esetében is sor fog kerülni egy felezési eseményre. A ZEC-nél ez számszerint az első ilyen alkalom lesz.

Azt tavaly a Litecoin esetében is megtapasztalhattuk, hogy az ezt megelőző hónapok milyen árfolyamfelhajtó, spekulációs hatással lehetnek egy ismertebb kriptopénzre. Emlékeztetőül az LTC 2019-es menetelése:

A Litecoin árfolyama a felezést megelőző hónapokban megnégyszereződött, ám csúcsát már jóval a tényleges felezési esemény előtt elérte.

Jelenleg sokan a Bitcointól is valami hasonlóra számítanak, én pedig nem tartom kizártnak, hogy október felé közeledve a ZEC is felkerülhet (vagy talán a mostani duplázással már felé is került) a spekulánsok térképeire.

Ha valaki erre játszana rá, mindenképpen vegye figyelembe, hogy amint az a fenti képen is látható, egy ilyen felezési lufi már sokkal a tényleges esemény megtörténte előtt is kipukkanhat.

A ZEC elérhető a Binance kínálatában is, ahol rajtunk keresztül regisztrálva 20%-os visszatérítést szerezhetsz. Ennek részleteiről itt tudhatsz meg többet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img