Még sokáig húzódhat a Cryptopia felhasználók kártalanítása

spot_img

Tavaly több ízben is beszámoltunk a Cryptopia feltöréséről és az azóta húzódó csődeljárásáról, amiben a visszajelzések alapján több olvasónk is érintett lehet.

Egy új-zélandi lap tegnap tett közzé egy riportot a felszámolást végző Grant Thorton ügyvédi iroda képviselőjével, amiből kiderült, hogy a többségében nem megfelelően azonosított felhasználók jelentősen megnehezítik és lelassítják a kártalanítás folyamatát. A tőzsde mintegy 2.2 millió ügyféllel rendelkezett, akik közül 933 000-ről az email címén kívül semmilyen más információval nem rendelkeznek.

Sokszor az elviekben azonosított számláknál is problémás az ügyintézés, ugyanis a Cryptopia a lakcímeket nem az erre szolgáló adatbázisok segítségével ellenőrizte, hanem a Google Maps-en keresztül, ami jogilag nem tekinthető hiteles verifikációnak, ezért további utánajárást igényel.

A felszámoló által közzétett adatok szerint az új-zélandi váltóra mindössze 9475 helyi kereskedő regisztrált, a kétmilliós felhasználói bázis nagy részét így az amerikai, holland, brit, orosz, indiai, brazil, japán és dél-koreai ügyfelek tették ki, akiknek ~250 millió dollárja ragadhatott bent az oldalon, de ezen felül például 3 millió dollárnyi kriptopénzt birtokolnak olyan fiókok is, amelyeket a regisztráció során lakatlan ausztráliai szigetekre jegyeztek be a tulajdonosaik.

A Grant Thorton a nehézségek ellenére folyamatosan dolgozik az ügyfelek beazonosításán és felkeresésükön. Decemberi helyzetjelentésük szerint egy 5 millió dollárnyi kriptopénzt tároló hidegtárcához sikerült hozzáférést szerezniük, emellett pedig több száz bitcoint váltottak át új-zélandi fiat valutára (a kártérítéseket ebben fizetik ki a beazonosított ügyfeleknek). Munkájuk mindeközben hatalmas költségeket emészt fel. Az általunk idézett lap szerint, csak decemberben 700 000 dollárra rúghattak a cég jogi kiadásai.

A Cryptopia egy kisebb, de sokak által kedvelt altcoin tőzsde volt, amit 2019. januárjában törtek fel. A hackereknek 76 000 felhasználói fiókot sikerült tisztára pucolniuk, az okozott kárt 23 millió dollárra becsülték. A váltó ugyan kártalanítást ígért és megpróbálta újraindítani szolgáltatását, ám a traderek bizalmát elveszítve nem sokkal az újraindulása után végleg bezárta kapuit. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img