Komoly tiltásra készülnek az oroszok, nagyrészt a koronavírus miatt

spot_img

A KGB utódszervezete, az FSZB egyes hírek szerint azt tervezi, hogy -a törvényhozáson keresztül- tiltani fogja a kriptopénz fizetéseket Oroszországban, ráadásul az is elképzelhető, hogy megszűntetik a felhasználók anonimitását, pontosabban felfedik azt.

Mindemellet az Orosz Nemzeti Bank minden elképzelhető, kriptopénz vonatkozású tranzakció, és egyéb entitás teljes tiltását szorgalmazza, ezzel újabb jelentős pofont adva a terület képviselőinek. Szakértők szerint ezek a lépések összefüggésben állnak az orosz gazdaság jelentős lassulásával.

Ha a tervek megvalósulnak, akkor mindenkinek, aki kriptopénzt birtokol az országban keresztül kell mennie egy azonosítási folyamaton, aki ennek nem tesz eleget, az komoly büntetésre is számíthat. A titkosszolgálat célja továbbá az is, hogy fiat-kripto váltásra szakosodott, ellenőrzött szolgáltatásokat állítsanak fel, ezzel is kontrollt szerezve a terület felett.

Kissé nehéz átlátni, hogy a hatóságok miért nem érzik, hogy ha egy félig-meddig eleve szürke, legalábbis tisztázatlan szabályozású területet kategórikusan tiltanak, akkor azzal egyetlen lépéssel a feketegazdaságba lökik, bár lehet, hogy mérlegelték ennek lehetőségét is, vagy egyszerűen nem számít ez a forgatókönyv.

Nagy kérdés az is, hogy a kriptopénz alapú fizetés válik-e tiltottá, vagy a bányászat, a birtoklás, és minden egyéb is egyszerre, az ősz folyamám bejegyezni kívánt új törvény kapcsán egyes források úgy nyilatkoztak, hogy “99%-os” a bevezetés esélye.

2018-ban 2,5, 2019-ben viszont már csak 1,3% volt az orosz gazdaság növekedése, ezt a lassulást csak tovább tetézi, hogy a koronavírus járvány miatt teljesen lezárták Kínával közös határszakaszukat, jelentős gazdasági visszaesést okozva ezzel mindkét ország számára.

A tiltás mögötti elképzelés az, hogy a nemzeti valuta, a rubel legyen az elsődleges, és lehetőleg az egyetlen pénznem az orosz gazdaságban, lassuló gazdaságban nincs szükség olyan konkurensekre, mint a kriptopénzek.

Ha szeretnéd jobban érteni a kriptopénzek világát, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img