Kezdenek leállni az ETC és ETH bányász ASIC-ok

spot_img

Az elmúlt hetekben a felére esett vissza az Ethereum Classic hash rate-je, aminek hátterében az E3-as Antminer-ek elavulása állhat.

Az ETH és ETC által használt, Ethash algoritmusra specializált ASIC-okat 2018 nyarán dobták a piacra, gyárilag szavatolt sebességük pedig 180-200 MH/s volt, ez azonban beszámolók szerint most 30 MH/s-re esett vissza. Ennek oka az a nagyméretű DAG fájl lehet, amit a bányászat során újra és újra be kell töltenie a gépeknek. Ez minden epoch (30 000 blokk, kb. 5 nap) után új adatokkal bővül és mostanra elérte azt a méretet, amivel a bányász hardver már nem tud megbirkózni.

Az Ethereum Classic jelenleg 328. epochnál tart, az Ethereum pedig a 318.-nál, vagyis kb. másfél hónapon belül (a számítások szerint április 8-a környékén) itt is sor kerülhet a hash rate drasztikus visszaesésére.

A 2miners szakportál megkeresésére a Bitmain megerősítette, hogy gépeiktől eleve azt várták, hogy 2020 januárjában elérik életútjuk végét, így ezekkel a jövőben már nem lehet majd ETH és ETC bányászati tevékenységet folytatni, ugyanakkor más, fiatalabb epoch korban járó Ethasht támogató tokenek esetében továbbra is működőképesek maradhatnak az E3-asok.

Ethereum ProgPow: júliusban érkezhet az ASIC ellenes fork

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img