Pálfordulás a Libránál: új irányt vesz a Facebook fizetőeszköze

spot_img

A Facebook többet nem fogja promotálni a saját kriptopénzét, helyette létező fizetőeszközökre fog koncentrálni – így foglalhatóak össze a Libráról érkezett legújabb hírek.

A The Information cikke alapján arra lehet következtetni, hogy a Facebook elég radikálisan megváltoztatta koncepcióját a Libra kriptopénzt illetően. Az eddigi elképzelés az volt, hogy a Libra egy blokkláncon működő kriptopénz lesz, amit a Facebook és több tucat másik vállalat együttesen kormányoz majd a Libra Alapítványon keresztül. Ez egy globális és hozzáférhető fizetőeszköz lett volna, amit bizonyos értékpapírok, valuták és nyersanyagok árfolyamához kötöttek volna.

Ezt bírálhatták felül az utóbbi év politikai és szabályozási nyomásai, amire a Facebook is kénytelen volt reagálni.

Az új terv szerint a Libra projekt átmegy egyfajta fizetési szolgáltatásba, ami elsősorban eurót, dollárt és a világ más hagyományos valutáit fogja támogatni – ill. ha minden igaz, akkor azokból fog egy-egy tokent létrehozni.  A Libra azért ott marad a tárcában / szolgáltatásban, de csak úgy, mint egyetlen valuta a sok közül.

A másik fontos változás a Libra tárcájával, a Calibra-val kapcsolatos. Egyrészt újra késni fog: a régebben kijelölt június helyett októberben érkezik majd. Másrészt ahelyett, hogy egyszerre lenne majd globálisan elérhető, a Calibra csak azokban az országokban jelenik majd meg, ahol a tárca támogatni tudja majd az adott hely valutáját. Tehát ha sikerül elérniük, hogy eurót kezeljenek, akkor az eurózóna országaiban elérhetővé válik a Libra és a Calibra is.

A tavalyi Libra bejelentés óta tehát a szabályozók aggályai és nyomásgyakorlásuk meghozta az eredményét és a fejlemények egy új paradigmát jeleznek.

/TheVerge/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img