Hasznos tudnivalók a BULL és BEAR tokenek használatáról

spot_img

Egy ideje már a Binance-en is elérhetőek az FTX által kibocsátott és háromszoros tőkeáttételt lehetővé tevő BTC, ETH, EOS és XRP BULL és BEAR tokenek. A tokenek működéséről nemrégiben Balázs készített videót.

Ha kérdésed van a tokenekkel kapcsolatban, kérdezd meg Balázst a Discord csatornánkon 

Aki szeret kereskedni, talán feltette magában a kérdést, hogy tulajdonképpen mi is lehet a különbség mondjuk egy határidős piacon nyitott 3x long és egy 3x long-nak megfelelő BULL token megvásárlása között. A Deribit blog legújabb bejegyzése éppen erre a kérdésre ad választ. A kiindulási helyzet a következő:

Az Ethereum token árfolyama $100-ról kiindulva, 5 napon keresztül, $5-al növekszik. Mi az első napon kétféle pozíciót veszünk fel:

  • 10 000 dollár értékű, 3x ETH longot nyitunk egy határidős piacon
  • 10 000 dollár értékben, 3x longnak megfelelő ETHBULL tokent vásárolunk.

Lássuk mi történik:

Az ötödik nap végére, az ethereum árfolyama összesen 25%-kal emelkedett, ami egy hagyományos 3x-os tőkeáttétel esetén 75%-os hozamot jelent. Az ETHBULL token ugyanerre az időszakra 90%-os profitot ért el.

Hogy miért?

Azért, mert a BULL tokenek speciális működése miatt, a szolgáltató, vagyis az FTX tőzsde minden nap újrabalanszálja a forgalomban lévő ETHBULL tokenek mögöttes értékét biztosító ethereum készletet.

Ha növekszik az ETH árfolyama, akkor az a letétbe helyezett ethereum mennyiség, ami tegnap még garantálta a BULL tokenek 3x longnak megfelelő értékét, ma már nem lesz elegendő ahhoz, csak mondjuk egy 2.9x, 2.8x, 2.7x, stb. long megtartásához. Ezért az FTX annyi ethert vásárol, hogy azt ismét 3x-re egészítse ki.

Ez az általunk birtokolt tokenek esetében azt jelenti, hogy ha növekszik az árfolyam, akkor az elért profitunk folyamatosan újra befektetésre kerül a saját pozíciónkba, vagyis automatikusan megvesszük magunknak azt az ethereumot, amivel fenn tudjuk tartani a saját 3x tőkeáttételünket. Mivel egyre több mögöttes ETH-et fogunk birtokolni, ez több profitot is fog jelenteni számunkra.

Mindez a táblázatban ábrázolt konkrét példán keresztül így néz ki:

Ha a fenti kitételek szerint megnyitunk egy hagyományos 3x-os tőkeáttételes longot, akkor $100-os ETH árfolyamnál és $10 000-os kezdőtőkénél ez 300 ETH megvásárlását fogja jelenteni. Ezt láthatjátok az ETH kitettség sorban is, ami a longok esetében mind az 5 nap során végig változatlan marad. DE!

Az FTX újrabalanszálása miatt, a BULL tokenjeink mögöttes ETH kitettsége folyamatosan növekedni fog, és a kezdetben megnyitott 300 ETH-es pozíciónk, 5 nappal később már 422.08 ETH-nek fog megfelelni. A többlet miatt, több lesz a profitunk is.

Ugyanez fordítva is igaz, tehát a BEAR tokenek jobb teljesítményt nyújtanak, mint a hagyományos 3x short pozíciók.

Érdemes megvizsgálni azt az esetet is, hogy mi történik akkor, ha rosszul mértük fel a terepet és mondjuk az árfolyamok esésére játszottunk volna, de a piac mégis emelkedésnek indult. Ilyenkor is jobban járhatunk a tőkeáttételes tokenek használatával, ugyanis a rebalanszálási eljárás miatt, az ETH kitettségünk és az általa elért veszteségünk is kevesebb lesz.

Egy hagyományos 3x short 75%-os vesztesége helyett, az ETHBEAR tokenek csak 52%-os mínuszt fognak elérni, mert a kezdeti 300 ETH-es pozíciónk mérete, az ötödik napra már csak 136.79 ETH lesz

Vagyis aki rövid távon, egy erős momentummal elmozduló piacokon szeretne tőkeáttéttel kereskedni, annak érdemesebb lehet a BULL és BEAR tokeneket választania, a hagyományos 3x longok és shortok helyett.

Az elemzés tartalmazott még példákat az oldalazó piaci mozgásokra is, ezekben azonban a BULL és BEAR tokenek is alulteljesítették a hagyományos longok és shortok eredményeit. Ilyenkor jobb, ha a határidős piacokon kereskedünk.

A BULL és BEAR tokenek a Binance FIAT füle alatt érhetők el

Amire még érdemes odafigyelni, az az úgynevezett béta szórás jelenség (beta slippage), ami azt jelenti, hogy az Ethereum tokenek árfolyama, valamint az ETHBULL és ETHBEAR tokenek árazása időnként eltérhet egymástól, ugyanis 3 kulönböző piacról beszélünk, amik nem biztos, hogy minden időpillanatban hajszálpontosan lekövetik egymást.

Ha például a ETHBULL tokenek magasabbra vannak árazva, mint a sima ethereum tokenek, akkor ha esik a piac, az ETHBULL nagyobb arányú veszteséget fog elszenvedni, ugyanis nem csak a piac esését fogja visszakorrigálni, hanem a hibás árazás felárát is el fogja veszíteni.

Amit még érdemes tudni ezekről a tokenekről, hogy minden nap UTC 02:00-kor (magyar idő szerint hajnali 03:00-kor) rebalanszolják őket, vagyis az FTX ilyenkor vásárolja meg a ETHBULL tokenek értékét biztosító ETH-et, vagy éppen adja el a felesleget. Jelenleg 60-70 millió dollár értékű ETHBULL és BEAR token van forgalomban, ám ha ez jelentős mértékben tovább növekedne, akkor a fenti időpontban minden nap számítani lehetne arra, hogy az FTX vásárlásai/eladásai miatt, enyhe kilengés lesz tapasztalható az ethereum árfolyamában.

Erre a kereskedők is felkészülhetnek, vagyis az ethereum utolsó rebalanszálása óta mutatott teljesítménye alapján következtethetnek arra, hogy az FTX vásárolni fog-e, vagy eladni, majd közvetlenül a rebalansz előtt ennek megfelelően cselekedhetnek, és az egyensúlyozás likviditását kihasználva egy gyors, rövid távú trade-et hajthatnak végre.

Erre a fajta kereskedésre (frontrunning) a hagyományos tőzsdéken is volt példa, például különböző részvénycsomagok, ETF-ek előre bejelentett újrabalanszálásai során, amit egy idő után már olyan sokan kezdtek el kihasználni, hogy radikálisan meg kellett változtatni az egyensúlyozást végző eljárások menetét.

Az FTX naponta 0.03%-os díjat számol fel a BULL és BEAR tokenek használatáért. A cikkben leírtak pedig természetesen igazak az összes többi már létező és a jövőben érkező kriptopénz BULL és BEAR token variánsaira is. Az ezekkel történő kereskedést azonban kezdőknek semmi esetre sem ajánlanánk, ugyanis nem megfelelő kezekben gyors és nagy arányú veszteségeket okozhatnak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img