Lehet, hogy a Bitcoin árfolyama mégsem független a piactól?

spot_img

A Bitcoin azért jó befektetési lehetőség a nagyoknak, mert árfolyama szabadon száll, nem függ a világpiaci folyamatoktól. Legalábbis ezzel szoknak érvelni a hagyományos piacokon mozgó befektetők és pár Bitcoin-próféta is. Ezt az elméletet eddig nem sikerül tesztelni. Eddig.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a hétfői nyitást a piacokon pánik és zuhanás övezte. Az olaj ára 30%-ot esett, amit az OPEC válasza a koronavírussal sújtott gazdaságra és a szaúdi-orosz ellentét indukált. Aztán az S&P500, az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő index esett be, -7%-al, majd a kereskedést is leállították az amerikai tőzsdéken.

A BTC is hasonló ívet írt le a hétvégén és hétfőn: nagyjából 15%-ot esett.

A theblock összehasonlító grafikonja jól mutat rá, hogy a hagyományos menekülő eszközök, mint az arany vagy az amerikai kötvény emelkedéssel vette a részvény- és nyersanyagpiac bezuhanását, amíg a Bitcoin árfolyama azzal együtt mozgott – lefelé.

Felső három: Arany, amerikai kötvény, japán jen. Alsó kettő: S&P500 index, Bitcoin. forrás: theblock

Magára a bitcoin árfolyamára is sokkal kevesebben tettek az intézményesített határidős tőzsdén: a CME-n a napi forgalom és az open interest is meredek zuhanásnak indult. Ez tovább erősíti a feltételezést, miszerint kaotikis időkben a befektetők elkerülik a kriptopénzeket.

CME Futures kereskedési volumen és open interest grafikonja. Forrás: theblock

Ezzel a hétfői lett a legalacsonyabb volumennel bíró nap ebben az évben a határidős tőzsdén, amin a teljes kriptopiac volumenének komoly részét forgatják.

De hogyan teljesítenek a hagyományos piacokon azok az alapok, részvénytársaságok, amik kapcsolódnak a kriptopénzek iparához? A theblock ennek kapcsán is szolgál pár grafikonnal:

A kriptopénzekre és digitális pénzekre épülő Silvergate bank részvényei -11%-al nyitottak hétfő reggel, ami már megközelíti a történelmi aljat.

A Canaan nevű kínai hardvergyártó, aki bányászáshoz köthető chipek, ASIC-ok és szervergépek legnagyobb gyártója a világon, -20%-ot bukott a tőzsdén.

Mike Novogratz befektetési alapja a Galaxy Digital is több mint 10%-os eséssel kezdte a hetet, majd korrigált egy picit.

Látható, hogy nem csak a bitcoin árfolyama, de a kriptopénzekhez vagy azok bányászatához kapcsolható cégek is megsínylették a világpiac negatív alakulását. A piacok valószínűleg felállnak ebből, mindenesetre jó tesztje volt ez annak, hogy a Bitcoin tényleg függetlenül mozog-e minden mástól vagy sem. Te mit gondolsz? Ennyi bizonyíték elég volt?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img