Most már Snowden és a nagybácsi is venne, de miért zuhantunk ekkorát?

spot_img

A kriptopénzekkel eddig kissé kritikus, legjobb esetben is közönyös világhírű szivárogtató, az NSA viselt dolgairól kitálaló Edward Snowden arról tweet-elt, hogy most először gondolkodott el azon, hogy vegyen bitcoint, nem véletlenül. Hatalmas esésen mentünk keresztül, bőven benéztünk 4000 alá, ahhoz képest, hogy pár hete már ismét tízezer felett jártunk.

Bizony ilyenkor kell venni, ösztönös, és szakmailag is megalapott a vélekedés. Az esés pontos okait persze nehéz meghatározni, bizonyára szerepet játszik a “klasszikus” tőzsdevilágban látott pánik, aminek eredője minden bizonnyal a Kínában már lecsengő, Európában és az USA-ban viszont még csak kezdődő koronavírus járvány.

Az árfolyam bizonyára konszolidálódni fog, ahogy már cikkünk születésekor is ismét 5000 felett járunk a zuhanást kihasználó kis, és nagybefektetők tömegének köszönhetően. Egy fontos kérdés azonban adott a mostani összeomlás kapcsán, mégpedig az, hogy vajon miért nem következett be a régóta várt “jóslat”, miszerint egy általános gazdasági pánik, akár válság idején ez a piac bizony nagyot fog emelkedni, jön a “moonolás”.

Sokakban sokáig élt az elképzelés, miszerint ha beüt a soronkövetkező krach, akkor a kriptopénzek, mint új befektetési eszközök menedékként szolgálnak majd, ennek következtében ide vándorol az a hatalmas tőkemennyiség, amit részvényekben, nemesfémekben, egyebekben tartanak az emberek.

3782

Hogy ez miért nem következett be, és hogy miért történt ennek éppen az ellenkezője, vagyis miért zuhant a kriptopénzek piaca is ugyanolyan pánikszerűen, mint szinte minden más, arra több lehetséges magyarázat is adott:

  • A járvány miatti pánik közepette készpénzhez, legalábbis könnyebben mozgatható eszközökhöz akartak jutni az emberek, mindent eladtak, amit csak tudtak, nem volt ezalól kivétel a bitcoin sem.
  • A klasszikus befektetésekből sokan kiszálltak az eladási hullámot látva, azonban a kriptopénzeket nem látták elég vonzó alternatívának, már csak azért sem, mert aki rendelkezett kriptopénzzel, az az előző gondolattól vezérelve eladott, ezzel zuhanásnak indítva a BTC árfolyamot, így nem volt túl vonzó a lehetőség.
  • Azok, akik régóta tartottak némi tőkét bitcoinban az általános pánikot látva eladtak, ösztönszerűen, automatikusan, anélkül, hogy mérlegelték volna, hogy vajon a bitcoinra is zuhanás vár-e, vagy elindulunk felfelé.
  • Sok Bitcoin fanatikus, komolyan érdeklődő, ha úgy tetszik rajongó a családja, és saját jól felfogott érdekeitől vezérelve úgy döntött, hogy fájó szívvel ugyan, de elad, hiszen ha hónapokra megáll az élet, és be kell zárkóznunk, akkor bizony olyasmire lesz szükség, amiért ad egy levágható csirkét a szomszéd, egy kriptopénz nem lenne erre alkalmas.
  • Egy teljesen más megközelítés szerint a Bitmex üzemzavara áll a háttérben, erről moonbaby fent linkelt cikkében olvashattok.

Ezzel át is adjuk a szót az olvasónak, mondd el egy komment formájában, hogy szerinted mi történik a piacon! Ha pedig tanulni szeretnél, akkor iratkozz fel az ingyenes KirptoSuli leckesorozatunkra!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img