Bepanaszolta a Google-t az adatvédelem úttörő böngészője

spot_img

A Brave hivatalosan is benyújtotta panaszát a Google ellen, amiért az nem tartja be a GDPR rendelkezéseit.

Az adataink és a magánszféra megóvásáért küzdő Brave böngésző csapata már februárban is beszélt arról, hogy a Google mennyire visszaél a hatalmával. Akkor azért keltek ki, mert állítólag a Google a különböző szolgáltatásainak felhasználói adatait egyetlen nagy adatraktárba gyűjti, amit aztán „mindent szabad” alapon használnak fel.

Mivel elmondásuk szerint a helyzet azóta sem javult, Dr. Johnny Ryan, a Brave üzletpolitikáért és piaci kapcsolatokért felelős vezetője szeretné most bíróság elé rángatni a Google-t.

A panaszt Írország adatvédelmi biztosához nyújtották be. Eszerint a Google megszegte a GDPR ötödik cikkének 1/b pontját. Ez a pont mondja ki azt, hogy csak úgy kezelhet adatokat egy szervezet, ha az előre meghatározott célból, egyértelműsítve és jogszerűen történik. A Google állítólagos gyakorlata ezzel szemben az, hogy együtt tárolják a különböző termékeinek felhasználói adatait, amiket aztán átláthatatlan módon kezelnek és használnak.

Dr. Ryan egy 59 oldalas tanulmányban nemrég publikálta azokat a jogszerűtlen eseteket, ahol a Google-nek – az ő tanúsága szerint, nem volt jogalapja az adatok kezeléséhez. Fényt derített továbbá arra, hogy a Google, a személyes adatainkat a Google-integrációval ellátott honlapokból, appokból és operációs rendszerekből is kinyeri, jogalap nélküli kezelési céllal.

Szimpatikus a Brave küldetése? Ha most letöltöd a böngészőt, nem csak, hogy nem árulják ki az adataidat, de 2 dollárnyi BAT tokent is kapsz, amit kedvenc honlapodnak vagy tartalomgyártódnak adományozhatsz.

A Brave igyekezett megmozgatni az Európai Bizottságot és a német, brit és francia szerveket is, hogy lépjenek fel a Google jogsértései ellen. Ha az írországi adatbiztos  (ide van bejegyezve a Google európai főhadiszállása) vagy más szervezet nem lesz képes nyomást gyakorolni, akkor a Brave arra is hajlandó, hogy maga cipeli bíróság elé korunk technológiai óriását.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img