A feketék körében nagyobb a kripto iránti tudásvágy

spot_img

Izgalmas, egyben kissé szomorú kutatást tett közzé a Coinbase, melyből kiderült, hogy a feketék lényegesen többen érdeklődnek a kriptopénzek iránt, mint a fehérek. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan alakul a kriptopénzek iránti tudásvágy, ha úgy tetszik a “kíváncsiság”, vagyis a tanulásra való szándék a fehér, és a színsbőrű közösségek körében.

Az eredmény kissé meglepő, a feketék jóval nagyobb arányban érdeklődnek a terület iránt, ez igaznak bizonyult az általános, a felsőoktatásban részt vett populációra, és az 55 évnél idősebb korosztályra egyaránt.

Azért tűnhet meglepőnek az eredmény, mert azt hittük volna, hogy nincs semmiféle eltérés az egyes rasszok között, a kriptopénzek egyaránt érdekesek, vagy éppenséggel érdektelenek az emberek számára, származástól, bőrszíntől, vallástól függetlenül.

Ehhez képest kiderült, hogy az általános fekete populációban 70% nyilatkozott úgy, hogy szeretne többet tudni, míg a fehérek közében ugyanez az arány csupán 42%. A felsőoktatásban részt vettek körében szintén van egy nagy, sőt, egy még nagyobb eltérés, hiszen a feketék 74%-a érdeklődik a Bitcoin és társai iránt, míg a fehéreknek csupán 39%-a.

Az 55 éves kornál idősebbek esetében a legszembetűnőbb a differencia, hiszen a fehérek csupán hat, míg a feketék huszonegy százaléka válaszolt igennel a kérdésre, miszerint szeretne-e többet tudni a területről.

A felmérést az USA-ban, és az Egyesült Királyságban végezték, mintegy ötezer fő megkérdezésével. A Coinbase arra nem tér ki, hogy mik lehetnek a magyarázatok, egész egyszerűen csupán közzétették eredményeiket a fenti ábra formájában a Twitteren.

Mi sem tudjuk, hogy mi áll a háttérben, feltételezéseink azonban vannak. Lehetséges, hogy a feketék, mint kisebbség kevésbé bíznak az államban, mint központi hatóságban, így vonzó alternatívát jelenthetnek a szemükben a decentralizált kriptopénzek.

Egy másik lehetséges magyarázat az, hogy a technológiai innováció a széles rétegek fejében az üzleti siker egyik “szimbóluma”, legalábbis szoros összefüggést látunk a kettő között, így egy anyagi szempontból talán kevésbé kényelmes életet élő kisebbség tagjai számára vonzó az új technológiák megismerése.

Az is lehet, hogy nem a feketék körében nagyobb az érdeklődés, hanem valójában a fehérek körében “kisebb”, vagyis a kényelmes, kiegyensúlyozott életet élő fehér többség körében az újdonságok iránti érdeklődés az elmúlt évtizedekben csökkent, amit a feketék mutatnak, az lenne az általános, “normális” emberi kíváncsiság.

A Coinbase blogján megjelent bővebb kutatás nagyrészt igazolta elképzeléseinket, hiszen kiderült, hogy kétszer annyi feketét érintett rosszul valamilyen formában a jelenlegi gazdasági berendezkedésünk, mint ahány fehér lakost, érdekesség az is, hogy a feketék többsége hisz abban, hogy a technológia kedvező hatással lesz a társadalomra.

Ez utóbbi kijelentés önmagában nem tűnhet túlzottan érdekesnek, viszont máris értelmet nyer, ha mellé helyezzük azt az adatot is, hogy háromból csupán egy fekete látja úgy, hogy minden rassznak azonos hozzáférési lehetősége van a pénzügyi rendszerhez.

A kutatást már csak azért is érdemes megnézni, mert számos izgalmas, és egyben szomorú adat derül ki belőle, többek között az is, hogy a feketék 25%-os arányban részesülnek elutasításban hitelkérelmeik során, a fehérek esetében ugyanezen érték csupán 10%.

Beszédes az is, hogy a feketék 48%-át érintette rosszul valamilyen gazdasági hatás, például banki, hitelezési, részvénypiaci, míg a fehérek körében ez az érték 24%.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img