Milyen hatással volt a SARS-járvány a tőzsdei árfolyamok alakulására?

spot_img

Évtizedek óta nem voltak olyan rossz napjai a tőzsdéknek, mint az elmúlt másfél hét során. A pánikhangulat a kriptopénz piacokon is éreztette a hatását, az esést pedig a legtöbb elemző a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságokkal magyarázta.

Aki figyelemmel kíséri az ezzel kapcsolatos híradásokat, alighanem már találkozott a SARS nevével is, amihez gyakran hasonlítják a mostani megbetegedéseket. A SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) a koronavírus egyik fajtája, ami 2002. novembere és 2003. nyara között 37 országban ütötte fel a fejét, halálozási aránya pedig közel 10%-os volt.

Ha vetünk egy pillantást az egyik legfőbb tőzsdei mutatónak számító SP500 indexre, akkor ezzel kapcsolatban egy érdekes összefüggést fedezhetünk fel.

A dotkom buborék 2000 nyarán történő kipukkanása után, a tőzsdék egy két éven át tartó lejtmenetbe kerültek. Az esés 2002 nyarán ért véget, ami után az árfolyamok rövid ideig ismét emelkedni kezdtek, majd másodszor is vissza tesztelték a mélypontot. Ez a ‘dupla alj’ a technikai elemzés világában egy klasszikus trendfordulásra utaló mintázatnak tekinthető, ám az ezt követő második elrugaszkodás éppen egybeesett a SARS-járvány kitörésével.

A grafikonon piros színnel a 2002. november végétől, 2003. március 10-ig tartó időszakot jelöltem meg. A kiindulási pontot a járvány kitörése jelentette, a végpontot pedig az a nap, amikor a WHO (Egészségügyi Világszervezet) bejelentette, hogy kivizsgálja az esetet és elküldte képviselőit Kínába, akik a két nappal később ki is adták a globális figyelmeztetést.

Szerencsére a vírust akkor sikerült lokalizálni, így a halálesetek túlnyomó része mindössze 5 országra korlátozódott, és persze az internet sem volt még annyira elterjedt, hogy azonnal eljussanak mindenkihez az ezzel kapcsolatos hírek és globális pánik törjön ki emiatt.

Az, hogy az árfolyamok éppen a SARS megjelenésével egy időben kezdtek el zuhanni és éppen a WHO közbelépésének bejelentésekor indultak ismét emelkedésnek, talán csak a véletlen műve volt (fontos adalék, hogy az Egyesült Államok is éppen akkoriban, március 19-én indította el az Irak elleni hadjáratát), mégis érdekes lehet azok számára, akik érdeklődnek a kereskedés világa és történelme iránt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img