Mi történhet a bicoinnal, ha bezárnak a hagyományos tőzsdék?

spot_img

A koronavírus a gazdaság egyre több ágazatában okoz kényszerű leállásokat. Emiatt zárt be és utasította otthoni munkavégzésre dolgozóit a világ két legnagyobb tőzsdéje, a new york-i értéktőzsde (ICE) és a chicagói kereskedelmi tőzsde (CME) is. A világ más pontjain is hoztak már ehhez hasonló intézkedéseket, bár ezt nem mind esetben fogadták könnyen a befektetők. A 100 millió lakossal rendelkező Fülöp-szigetek nemzeti tőzsdéje például csütörtökön jelentette be, hogy ideiglenesen bezárja a kapuit, amire a börze indexe 24%-os eséssel reagált.

A leállásoknak nem kizárólag csak egészségügyi okai lehetnek. A vírussal összefüggésbe hozott első tőzsdei eladási hullámot a szakértők szerint újabb esések követhetik, aminek az illetékesek többféleképpen próbálhatnak meg gátat szabni.

Június végéig további 30%-os esést jósol egy neves pénzintézet

Ezek egyike lehet a shortolás, vagyis az árfolyamok eséséből való profitálás megtiltása. Bár ez elsőre akár logikus lépésnek tűnhet, könnyen visszafelé sülhet el és akár ronthat is kialakult helyzeten.

Amikor a kereskedők a shortokból származó profitjukat leveszik az asztalról, tehát visszavásárolják magukat a piacra, akkor a vásárló erejükkel akadályt képeznek a többi eladó előtt. Mivel ezt jellemzően a legfontosabb árfolyam szinteken (támaszok, ellenállások közelében) szokták megtenni, a shortolóknak fontos szerepe van a piacok stabilizálásában.

Az árfolyamesés megakadályozásának másik lehetséges eszköze a kereskedés ideiglenes szüneteltetése, vagyis a tőzsdék bezárása lehet. Mivel ez azt jelentené, hogy senki sem tudna hozzáférni a különböző tőzsdei termékekben tárolt pénzéhez, a kontroll elvesztése egy nagyon rémisztő szcenárió lenne a befektetők számára, az ezzel kapcsolatos híreket és pletykákat ezért mindig igyekeznek mihamarabb megcáfolni az illetékes vezetők.

A modern világ azonban eddig még sohasem került szembe egy mostanihoz hasonló helyzettel, így senki sem tudhatja pontosan, hogy mi is fog történni. Egy hónappal ezelőtt még teljes őrültségnek tűnt volna azt mondani, hogy a világ legnagyobb tőzsdéi bezárhatnak, ma mégis az ürességtől konganak a hírekből és filmekből is ismert ikonikus piacterek.

Ha egy időre ténylegesen felfüggesztenék a hagyományos tőzsdék működését, akkor ez az olyan non-stop működő piacokon, mint például forex, az arany vagy a kripto jelentős többletforgalmat generálhatna, ez azonban rövid távon nem feltétlenül lenne kedvező hatással az árfolyamok alakulására.

Amennyiben a válság miatt a munkájukat elvesztő emberek nem tudnak majd hozzáférni a tőzsdei befektetéseikben tárolt vagyonukhoz, akkor nem lesz más lehetőségük, mint hogy a hétköznapi megélhetésükhöz szükséges pénzt a birtokukban lévő egyéb értékek, például arany, valuta vagy éppen bitcoin eladásából finanszírozzák, ami ismét egy pánikszerű eladási hullámot eredményezhet.

Munkanélküli ellátásra vonatkozó kérelmek alakulása az Egyesült Államokban

Szerencsére ennek a veszélye egyelőre még nem fenyeget minket. A számunkra talán legfontosabb amerikai piacok esetleges bezárásáról szóló híreket Trump elnök eddig minden alkalommal határozottan cáfolta, az e hétre vonatkozó kilátásaink azonban ennek ellenére sem túl rózsásak. Az amerikai részvénypiacok hétfői nyitását megelőző határidős kereskedés történelmi rekord idő, kevesebb mint 4 perc alatt érte el, a kereskedés ideiglenes felfüggesztését jelentő 5%-os mínuszt.

Azóta a bitcoin is közel ennyit veszített az értékéből, cikkünk írásának pillanatában 5766 dolláron áll.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img