Kínai nemzeti blokkláncot!

spot_img

A következő hónapban beindul a kínai állam szárnyai alatt fejlesztett, különböző csoportok, bankok és technológiai vállalatok részvételével műküdő Blokklánc Alapú Szolgáltatások Hálózata (angolul Blockchain-based Service Network, BSN).

Ez lesz a világon az első éles blokklánc, amit egy kormány hoz létre és működtet.

Az egész lényege, hogy a hálózat úgy működik majd, mint egy operációs rendszer, vagyis a hálózat résztvevői készíthetnek rá alkalmazásokat, fejlesztéseket vagy új eszközöket, anélkül, hogy az elejétől kéne kezdeniük a blokkláncok fejlesztését.

A programba csatlakozhatnak vállalatok és szervezetek, amik a BSN Szövetség keretében vesznek majd részt benne, így ez természetesen nem egy permissionless blokklánc lesz.

A program pártolói szerint a vállalatok 80%-os költségcsökkenésre számíthat, ha nem saját maguk fejlesztenek blokkláncot, hanem a kormány platformjára költözik. A program whitepaper-e szerint kb. évente 14 000 dollár spórolást fog ez jelenteni ez egy cégnek és alkalmazásonként 300 dollárt.

A BSN Szövetség azt remélemi, hogy a következő hónapban, a rajtkor már száz kínai város vesz majd részt node-ként (csomópontoként) a hálózatban, mindegyik ezer felhasználóval.

Kína külföldi partnerei és más külföldi vállalatok viszont valószínűleg nem fognak tömegesen csatlakozni, hiszen a kínai kormány kezében lesz a blokklánc, az minden tranzakcióba és részletbe belelát majd. Ha pedig tényleg akkora sikere lesz, mint várják, akkor a közeljövőben a blokklánc technológia szolgálhat a kínai megfigyelőállam újabb építőköveként.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img