Kell-e majd fizetnünk a stabil coinok használatáért?

spot_img

Az Egyesült Államokban nemrégiben 0%-ra csökkentették az irányadó alapkamatot, hogy a megtakarítások helyett a költekezést ösztönözzék és ezzel próbálják megmenteni az összeomlóban lévő gazdaságot. A döntés komoly hatással lehet a kriptopiac legnagyobb forgalmat bonyolító eszközeire, a stabil coinokra is.

A stabil coin biznisz az elmúlt években egy roppan egyszerű üzleti modellre épült. A tokenek ellenértékét jelentő pénzt bankszámlákon helyezték letétbe, amelyek éves szinten szép summát hoztak a kibocsátóik számára. Hogy mégis mennyit?

Az egyik legbiztosabb befektetési formának tekintett amerikai kincstárjegy 2019 nyarán még 2%-os éves kamatot fizetett. Ugyanebben az időszakban nagyjából 5 milliárd dollár értékű stabil coin volt forgalomban, ami éves szinten tehát ~100 millió dolláros hozammal kecsegtetett. Ez a 100 millió azonban most 0-ra esett vissza.

Forgalomban lévő stabil coinok mennyisége

A képen jól látható, hogy ez a fordulat a lehető legrosszabbkor következett be, ugyanis a stabil coinok népszerűsége egyre csak növekszik, ügyfelekből tehát nem lenne hiány, az eddigi üzleti modell helyett azonban valami újat kell majd kitalálnia a szolgáltatóknak.

Ez lehetne például egy stabil coin tranzakciók után levont szerény jutalék, ám ez könnyen a visszájára is elsülhet, ugyanis a felhasználók pillanatok alatt otthagyhatnak egy megadóztatott coint az ingyenes alternatívákért cserébe. Elképzelhető lenne egy úgynevezett freemium modell megjelenése is, vagyis hogy a stabil coinok továbbra is ingyenesen hozzáférhetőek maradnak, de a szolgáltatók valamilyen fizetős extra szolgáltatást is bevezetnek az ügyfelek számára.

A legnagyobb forgalmat bonyolító Tether egy ideje egyébként már megoldotta ezt a problémát. A náluk közvetlenül dollárért USDT-t vásárlóktól 0.1% jutalékot vonnak le, míg a tethert 0.4 – 3%-ért cserébe váltják vissza nekik dollárra. Vetélytársaik ebben a tekintetben már nehezebb helyzetben vannak, hiszen a piacuk korántsem akkora mint az USDT-é, ezért valamilyen módon muszáj a Tether alá ígérniük ahhoz, hogy ügyfeleket tudjanak  szerezni maguknak.

Ami pedig hamarosan szintén kihívás állíthatja majd a stabil coinok kezelőit, az a központi bankok által kibocsátott digitális valuták megjelenése lehet. Ha például az Egyesült Államok bevezetné a saját elektronikus pénzét, alighanem törvények által fogja ellehetetleníteni az esetleges vetélytársak működését.

Annak a kormányzati össztűznek, ami néhány hónappal ezelőtt a Facebook Librára zúdult, a stabil coinok lehetnek a következő célpontjai. És hogy ez mennyire nem a távoli jövő zenéje: az USA legnagyobb riválisa, Kína már ebben a hónapban el fogja indítani saját nemzeti blokkláncát, amit hamarosan az ősszel bejelentett digitális jüan megjelenése követhet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img