Stock to Flow – A Bitcoin értékelése limitált mennyisége alapján

spot_img

A Modell eredete és szerzője

A modellnek megalkotása PlanB Twitter felhasználó nevéhez fűződik. Az eredeti angol cikket Medium-on Stock to Flow Modell néven itt találjátok.

A Bitcoin fundamentális elemzésével foglalkozó körökben az egyik leghíresebb és legelismertebb elemzés. A felezés közeledtével úgy gondoljuk, hogy mindenkinek, aki Bitcoinnal és kriptovalutákkal foglalkozik, érdemesebb egy mélyebb megértést szerezni a Stock to Flow Modellel kapcsolatban, ezért vágjunk is bele.

Bevezetés

A Bitcoin az első szűkös mennyiségű másolhatatlan digitális eszköz, amit valaha létrehoztak. Limitált, akárcsak az ezüst vagy az arany, de mégis könnyen mozgatható és küldhető a világ bármely pontjára.

“Egy gondolati kísérlet gyanánt, képzeljünk csak el egy olyan alapvető nemesfémet, ami annyira limitált, mint az arany, de a következő paraméterekkel rendelkezik: unalmas szürke színű, nem jó áramvezető, nem is erős és semmi egyéb különleges tulajdonsággal sem bír, viszont van egyetlen varázslatos tulajdonsága: könnyen szállítható / utalható különböző kommunikációs csatornákon.” — Satoshi Nakamoto

Egészen biztos az, hogy ennek a digitális szűkösségnek értéke van. A kérdés az, hogy mekkora?

Termelési költség és szűkös mennyiség kapcsolata

Ha szótárakban vizsgáljuk a “szűkösség” jelentését, akkor azt találhatjuk, hogy “nem könnyű megtalálni” vagy “valaminek a hiánya”.

Azonban Nick Szabo egy ennél hasznosabb definícióval jött elő a szűkösség kapcsán: “meghamisíthatatlan költség”.

Ahogy Szabo kifejti, a hamisíthatatlan termelési költség megtalálható mind a nemesfémek, mind a Bitcoin termelésénél. Ez a termelési költség adja a szintén “meghamisíthatatlan szűkösséget” is. A Bitcoinnál, mint tudjuk, a költséget a számítógépek hálózatra való csatlakoztatása és energia igénye jelenti. A limitált mennyiség pedig a 21 milliós darab szám, ami matematikailag előre meghatározott mindenkori mennyiség.

 

Stock to Flow Modell

Magyarul a Stock a készletre, míg a Flow az éves termelési mennyiségre utal, de a továbbiakban Stock to Flow-nak (SF) nevezzük.

Saifedean Ammous beszélt először részletesen a SF arány jelentőségéről. Leírja azt, hogy miért különbözik az arany és a Bitcoin egyéb fogyóeszközöktől, például a réztől, cinktől, nikkeltől. A fő különbség az, hogy az előző 2-nek magas az SF értéke, míg a többieknek nem.

Ha bármely fogyóeszköznél megtörténne az éves termelés duplázódása, az azonnal az ár nagymértékű csökkenéséhez vezetne, ami az eszközt birtoklókat meglehetősen negatívan érintené, főleg akkor ha az eszközt épp az értéke miatt tartják.

Az arany esetében azonban más a helyzet, mert ha az éves termelési mennyiségét, ami 1,5% a készlethez képest, dupláznánk, még mindig csak 3% lenne, ami az ár tekintetében nem jelent jelentős változást, feltételezve, hogy a magasabb kitermelés csak az adott éven volt jellemző.

Ez a konzisztensen alacsony éves termelési mennyiség arány adja az aranynak azt az értékét, hogy képes volt fenntartani a monetáris szerepét a teljes emberiség története során.

Különböző fémek esetében jól látszik az erős összefüggés a Stock to Flow érték és az adott termék piaci értéke között.

Nézzünk rá pár példát:

SF = Stock / Flow

arany, ezüst, palládium, platánium SF értékei 2019-ben

Az aranynak a legmagasabb az SF értéke, 62, ugyanis 62 évnyi kitermelésre lenne szükség, hogy megkapjuk a jelenlegi készlet mennyiséget (185.000/3.000). Az ezüst a második 22-es SF-el. Ez a magas mutató tette a történelem folyam ezt a 2 fémet monetáris eszközzé is egyben. Látszik, hogy az arany jóval magasabb SF száma sokkal nagyobb piaci értéket eredményez (utolsó oszlop: Market Value), mintegy 25-szöröse az ezüstének.

A táblázatban itt szerepel még a palládium és a platinum, de más eszközök is jellemzően 1-es SF szám alatt vannak, tehát az éves termelési mennyiség közel azonos vagy meghaladja a készletet. Ezen eszközök tekintetében a termelési mennyiség egy nagyon fontos tényező, ugyanis szinte lehetetlen az alacsony SF-ről magasabbra kerülni. Miért?

Ha valaki / valakik elkezdenék felhalmozni a készletet, akkor az ár először emelkedne, viszont ennek következtében jobban megéri termelni és az árak esésnek indulnának. Fontos megérteni ezt a tényezőt, hogy a piac hogyan teremt egyensúlyt az árban ezáltal a kereslet és kínálati ingadozás által, ugyanis a Bitcoinnál is fontos következményei vannak.

Stock to Flow a Bitcoinnál

Jelenleg 18.3 millió kibányászott Bitcoinnál járunk — ez a Stock.

Keletkezett Bitcoinok száma (2020 április 1.)

Most nézzük meg, hogyan áll jelenleg a Flow, az éves termelési mennyiség.

Jelenleg átlagosan naponta 144 blokk keletkezik, ami a 12,5 Bitcoin / blokk jutalommal számolva naponta 1800 BTC keletkezését jelenti. Ezek alapján az éves termelési mennyiség: 657.000 Bitcoin, tehát:

Bitcoin SF: 18.300.0000 / 657.000 = 27,85.
PlanB cikkében még 25-ös SF szerepel, de természetesen az 1 év alatt ez már változott.

A Bitcoint ez a magas SF érték a monetáris eszközök közé emeli, csakúgy mint az aranyat vagy ezüstöt. A jelenlegi piaci értéke: 127 milliárd dollár.

Mint legtöbbetek számára ismeretes a májusi felezés azt jelenti, hogy a jelenlegi 12,5 BTC / blokk jutalom feleződik, azaz a bányászok blokkonként csak 6,25 BTC jutalmat kapnak, ami az éves Flow-t is felezi: napi 900 BTC * 365 = 328.500 / év

Ezek alapján azonnal kiszámolható, hogy az SF érték is jelentősen változni fog:

2020 májusi felezés utáni SF: 18.400.000 / 328.500 = 56

Stock to Flow és piaci érték kapcsolata

A tanulmány hipotézise az, hogy a limitált mennyiség, amit az SF mutatóval mérünk, közvetlenül befolyásolja az értéket. A fémeknél tapasztalt piaci érték és SF kapcsolata igazolja, hogy magas SF-hez magas érték társul.

A következő lépés az, hogy a jelenleg meglévő ismereteink alapján megfelelő mennyiségű gyűjtsünk és egy statisztikai modellt állítsunk fel az SF és piaci érték kapcsolatára.

Adatok

PlanB a havi Bitcoin SF értékeket számolta ki egész 2009 decembertől 2019 februárig (mindez az eredeti cikkben, azóta folyamatosan követhető napi frissítéssel az SF modell itt). A napi blokkok számaa Bitcoin blokkláncról leolvashatóak visszamenőleg.

Tudjuk, hogy az adott napokon mennyi a blokkokért járó jutalom, így akár minden napra, vagy minden hónapra kiszámolható az SF.

A havi Bitcoin SF értékeken kívül, rendelkezünk még az ezüst és az arany SF számával és értékével, amit szintén felhasználunk a modellben.

Eredeti cikk íráskori értékek:

Ezüst: SF: 22, Érték: 308 milliárd $
Arany: SF: 62, Érték: 8.500 milliárd $

Modell

A Modell szórása és értékei miatt a koordináta Y tengelyén logaritmikus érték található, mert a növekedés az SF növekedésével 10.000 $-ról 100 milliárd $-ra mutat. Megjegyzés: nem 10-es log skálát, hanem az áttekinthetőség érdekében természetes logaritmikus (ln) görbén történik a modell bemutatása.

A grafikonon 1–1 pont azt jelzi, hogy milyen SF értékhez, mekkora piaci érték kapcsolódik. Azonnal szabad szemmel is szembetűnő, hogyha egy egyenes vonalat húzunk, akkor nem csak a havi Bitcoin értékek, de az ezüst és az arany (szürke és sárga kör) is nagyon jól illeszkedik a modellbe.

PlanB sokat beszél a statisztikai R2-es mutatóról a modelljében. Az SF és a piaci érték 95%-os koherenciát mutat. Nem akarunk ennek és a statisztikának még részletesebb elemeibe belemenni, de fontos tudni, hogy PlanB több interjúban is hosszasan kifejti, hogy az értékek között nem csak korreláció, de kointegráció (ok-okozati együttmozgás) is van, ami sokkal erősebb, mintha csak szimplán korrelálnának.

A képlet egyébként ami az SF-hez tartozó értéket adja így néz ki:

ln(market value) = 3.3 * ln(SF)+14.6

 

Felezés és SF

A lookintobitcoin oldalon ezzel a Stock to Flow modell ábrával találkozhatsz (linket itt találsz):

A színek a felezés távolságát jelentik. Ahogy egyre sötétebb kék az ár színe úgy közelítünk felezéshez. A piros szín jelenti közvetlen a felezés utáni időt, a narancssárga és sárga a felezés utáni néhány hónapot, 1 évet. Jellemzően ekkor, a piros és sárga színeknél történik az ár felzárkózása a modell értékéhez.

Ezenkívül a modellben előre berajzolható a jövőbeli SF alapján a becsült árfolyam értéke, méghozzá egy 1 éves átlag alapján. A felezést követő nagy SF emelkedés 2021 közepére / végére 90–100 ezer dolláros Bitcoin értéket mutat.

Hogyan emelkedhetünk ennyit?

Gyakran felmerül a kérdés az emberekben, hogy mégis honnan jön ez a komolyabb mennyiségű pénz a Bitcoin piacára? PlanB szerint:

  • az arany és ezüst piacáról, ugyanis a Bitcoin egy új értékmegőrző eszköz
  • országokból, ahol negatív kamatok vannak hónapok, évek óta
  • “ragadozó”, uralkodó kormányok országaiból
  • milliomosok és milliárdosok megtakarításaiból, akik védekezni akarnak a FED és egyéb kormányok folyamatos pénznyomtatása ellen
  • intézményi befektetőktől, akik fokozatosan felfedezik, hogy az utóbbi 10 év legjobban teljesítő termékébe fektethetnek

Összegzés

A Bitcoin az első olyan szűkös mennyiségű digitális eszköz, ami sok tekintetben az aranyhoz hasonlítható, továbbá egyszerűen mozgatható, küldhető az interneten keresztül.

Egészen bizonyos az, hogy ennek a korlátolt mennyiségnek értéke van. A modellben a Stock to Flow elemzéssel erre kerestük a választ.

A kapott értékek és piaci érték kapcsolata között szignifikáns, statisztikailag meglévő koherenciát találtunk, melyet tovább erősít, hogy mind az ezüst, mind az arany SF értékei jól illeszkednek a modellbe.

A modell 1 billió dollár feletti Bitcoin piaci értéket jósol (55.000–100.000 $ / Bitcoin), ami a felezést követő 1–1.5 évben elérhetővé válhat.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img