A mai és holnapi olajcsúcs befűthet a bitcoinnak is

spot_img

Az elmúlt hetekben a bitcoin árfolyama több alkalommal is reagált a hagyományos gazdasággal kapcsolatos  bejelentésekre, ez az összefüggés pedig a közelgő hosszú hétvége miatt most egy egyedülálló helyzetet teremthet a bitcoin kereskedők számára.

A koronavírus-járvány mellett, a márciusi tőzsdei pánik másik katalizátora az olajárak bezuhanása volt. A Szaúd-Arábia és Oroszország közötti árháború hatására, a kőolaj hordónkénti ára az év eleji 71 dollárról, egészen 21 dollárig esett vissza.


A történet lényege, hogy a szaúdiak jelenleg annyi olajat próbálnak a világra zúdítani, amennyit csak tudnak, hogy ezzel kényszerítsék tárgyalóasztalhoz az oroszokat. A növekvő kínálat egyre lejjebb nyomja az árfolyamot, miközben a járvány miatt leálló világgazdaság egyébként is sokkal kevesebb olajat fogyaszt el, mint korában.

Ma délután fog sor kerülni az olajtermelő országok (OPEC) videó konferenciájára, ahol egy esetleges kitermelés csökkentésről fognak egyeztetni, holnap délután pedig a világ legnagyobb gazdasági nagyhatalmai, a G20-ak energiaminiszterei tanácskoznak a témáról.

Az elemzők jelenleg inkább pesszimisták és nem igazán hisznek egy esetleges megállapodásban, vagyis abban, hogy jelentős mértékben sikerül csökkenteni a kitermelést. Az oroszok napi 1.6 millió hordós csökkentésbe mennének bele, míg a várakozások szerint a piac úgy 10 millió hordónál reagálhatna pozitívan a hírekre.

Amennyiben mégis sikerülne megegyezniük a feleknek, akkor abban az egyedülálló helyzetben lehetnénk, hogy a bitcoin a húsvéti hosszú hétvége miatt több nappal korábban reagálhatna a pozitív bejelentés hírére, mint a hagyományos piacok, amelyek keddig zárva lesznek. Ugyanez persze a negatív hírek esetében is igaz lehet. Az Egyesült Államok legnagyobb bankjának, a JPMorgannek az elemzői például úgy nyilatkoztak, hogy az olajár akár 10 dollárig is visszaeshet, ha folytatódik az arab-orosz farokméregetés, amire szintén reagálhatnak a kriptopiacok.

Aki tehát rövid időtávon is szokott kereskedni, annak érdemes lehet követnie a kitermeléssel kapcsolatban érkező gazdasági híreket és figyelnie, hogy miként reagál (ha reagál) erre a bitcoin árfolyama.

A mai OPEC konferencia 16:00-kor veszi majd kezdetét, míg a G20 találkára a tervek szerint pénteken 14:00-tól kerülhet sor (mindkettőnél magyar idő szerint).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img