Liquid Proof-of-Stake, blokk sütés, mi folyik itt Svájcban?

spot_img

Korábban mi is többször beszámoltunk a Tezos névre keresztelt blokklánc projektről, sőt, tavaly nyáron találkoztunk is az egyik vezető fejlesztőjükkel az első Budapest Tezos Meetup keretében, a Gellért hegyen található Pagonyban. Az ott készült interjúban is olvashattatok izgalmas részleteket a blokklánc világában is újítónak szánt rendszer működéséről, ma azonban tovább megyünk, bemutatjuk a svájci székhelyű Tezos néhány sarkalatos elemét.

Azért érdemes a piac “veterán” szereplőit mélyebben megismernünk, mert miközben a kornavírus-járvány okozta gazdasági krízis olyan hirtelen jött ötletekhez is elvezet, mint a digitális dollár, addig a terület szakemberei évtizedekkel előre gondolkodva tervezik meg a pénzügyi rendszerek – lehetséges – működési mechanimusát.

Liquid Proof-of-Stake

A Tezos rendszerében egy, a blokkok hitelesítésében részt vevő felhasználót “baker”-nek, vagyis magyarul pék-nek nevezik, a “sütés” pedig egy új blokk előállítására utal. Ahhoz, hogy valaki pékké válhasson, legalább 8000 XTZ-vel kell rendelekznie, ennek az összegnek az elnevezése a “roll”.

Tezos meetupon jártunk, on-chain governance-ről tanultunk

Ennek azért van jelentősége, mert -ahogy az a PoS rendszerekben szokványos- a birtokolt kripopénz mennyiséggel egyenes arányban áll a “súlya” egy felhasználónak a rendszerben, legalábbis annál nagyobb eséllyel hitelesíthet egy új blokkot, minél többel rendelkezik, roll-ra kerekíti, lefelé a rendszer a tárcánkban lévő mennyiséget.

A pékek ciklikusan kerülnek kiválasztásra, méghozzá véletlenszerűen, egy ciklus nagyjából három nap, vagyis 4096 blokk.

A “munkajog”, vagyis egy blokk ellenőrzésének feladata egy prioritási rend szerint szállhat át egyik pékről a másikra, ezt a sorrendiséget szintén véletlenszerűen határozza meg a rendszer. Ha egy pék nem továbbít egy blokkot egy percen belül, akkor elveszti a feladatot, ami automatikusan átkerül a következő pékhez.

Miután egy blokk “megsült”, még úgynevezett támogatásra is szüksége van, ezt 32, ismét véletlenszerűen választott péknek kell megtennie. Minden érintett péknek depozitot kell biztosítania a munkához, ez az ellenőrzés idejére zárolásra kerül, arra az esetre, ha rossz szándék gyanúja merülne fel, ez minden egyes “munkadarabra” vagyis blokkra külön-külön vonatkozik.

A jutalmak a következőképp alakulnak:

  • 40 XTZ egy blokk megsütéséért.
  • 1,25 XTZ egy blokk támogatásáért.
  • (Mindehhez jönnek még a tranzakciós díjak.)

Most jön a Liquid Proof-of-Stake lényege, egy felhasználónak lehetősége van arra, hogy delegálja a blokk validálást más felhasználóknak, anélkül, hogy a tokenek tulajdonjoga átszállna. Azok a felhasználók, akik rendelkeznek -legalább- egy roll-al, de nem kívánnak a validációban részt venni, egyszerűen allokálhatják vagyonukat egy péknek, akinek így nagyobb esélye lesz a munkára.

A pékek természetesen a delegálásért cserében megosztják a bevételeik egy részét a HODLer-ekkel, alacsonyabb tranzakciós jutalékkal, vagyis a rendszert használók számára vonzóbb lehetőséggel versengenek a delegálásért. Minél alacsonyabb a tranzakciós díj, annál többen választhatják ezeket a pékeket, vagyis annál több bevételük lesz, így jobban megéri nekik allokálni a tokenjeinket, mint másnak.

Holnap az Onchain Governance modelljével folytatjuk, érdemes velünk maradni! Addig is csatlakozz Discord csatornánkhoz, ahol egy remek közösség osztja meg egymással kereskedési tapasztalatait!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img