Folytatódik az XRP lejtmenete

spot_img

A Ripple volt a legrosszabbul teljesítő token ebben az évben, a top 25 token közül a tőkekapitalizációs listán. Ez a Messari.io tanulmányából derült ki. Nem csak az árfolyamok frontján esett be a Ripple kriptopénze: a kereskedési volumenek tekintetében eddig harmadik helyen állt, most pedig a Chainlink előzte be, ezzel visszaesett a negyedik helyre, napi 77 millió dolláros forgalommal.

A Chainlink egyébként egy ideje az etherre is rávert és már a második legnagyobb volumennel kereskedett kriptopénz lett belőle. Az ETH és a LINK között mindössze 12 millió dollárnyi különbség van a napi kereskedésben.

Az XRP-re visszatérve, a token már 2019-ben megkezdte a lejtmenetet. A tavalyi évben ugyanis 66%-ot veszített értékéből a BTC ellenében. Dollár értékben nagyjából feleződött, az év eleji 0,36$-ról év végére 0,18$ lett.

Még egy mutatóban, a tőkekapitalizációs listán is egyre lejjebb csúszik az XRP. Márciusba, a crash alatt már az USDT is beelőzte.

Az XRP árfolyamának alakulása 2017 vége óta

A kriptós közösség sosem szívlelte a Ripple-t és az XRP tokent, amit az árfolyamok 2017 óta történő alakulása sem tudott szebbíteni. Az XRP-ben nagyjából két tényező miatt esett vissza a bizalom.

Az egyik az volt, hogy a Ripple tőzsdére akart menni, de kérdéses lett, hogy mi lesz akkor az XRP tokenekkel, azt ugyanis nem lehetett volna értékpapírként használni, mivel a kiosztása már évekkel ezelőtt megtörtént – akkor pedig természetesen nem az értékpapírokat szabályozó törvények alapján történt. A kriptós közösség úgy spekulált, hogy elképzelhető, hogy hagyományos értékpapírokat ad ki a cég vagy esetleg egy másik digitális valutát, de mindkét esetben bizonyos volt, hogy az XRP elveszítette volna az értékét.

Itt meg is érkeztünk a másik fontos tényezőhöz, ami miatt a befektetők elkerülték az XRP-t az utóbbi időben. A Ripple CEO-ja a múltkor elárulta a sajtónak, hogy a cég nem lenne nettó nyereségben, ha nem árusítanák a saját XRP tokenjeiket. Ha nagyon kritikusak vagyunk, akkor ezt fel lehetett fogni úgy is, hogy a Ripple-nél rendszeresen rádumpolják a vevőkre a tokeneket, miközben a cég alig halad előre. Az XRP-k eladása pedig egyre csak lassul, 2019 harmadik üzleti negyedévében még 66 millió dollárt tett ki, az utolsó negyedévben pedig csak 13 milliót.

Az igazán nagypénzes befektetőket pedig a Ripple ellen indított csoportos per tarthatja vissza, pont az említett illegális értékpapírkibocsátással kapcsolatban. Ebben a perben ráadásul a CEO, Brad Garlinghouse is a vádlottak padján szerepel, mivel félrevezethette a befektetőit, miközben ő maga eladta a tokenjeit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img