Jövőre még több helyen fizethetünk kártyával, lassan eltűnik a készpénz?

spot_img

A magyar kormány héten tett bejelentése alapján 2021. január 1-jétől azok a kereskedők, akik online kasszát használnak, kötelesek biztosítani az elekronikus fizetési lehetőséget vásárlóiknak.

A részletek még nem ismertek, a kereskedőket leginkább foglalkoztató kérdés az, hogy a bankkártyás fizetést kell-e biztosítaniuk, vagy elég lehet az azonnali fizetés lehetőség is. Az előbbi esetben a megszokott PoS terminál jelenhet meg sok helyen, ahol eddig készpénzt használtunk, míg az utóbbi esetben egy QR kód vagy mobilszám lehet feltüntetve a kasszánál.

Az online, az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek bevezetése és radikális kiterjesztése egy sok évvel ezelőtt elindult gazdaságfehérítő folyamat egyik fontos pillére. Mára már rengeteg szegmensben használnak a nagy- és kiskereskedők online kasszákat, azonban eddig nem volt kötelező a bankkártyás vagy elektronikus fizetést biztosítaniuk. Ez lesz az, ami a jövő évtől megváltozik.

A készpénzről való lemondás és az elektronikus fizetés trendje a koronavírus idején méginkább megerősödött. Ezzel az igény már a fogyasztók, a kereskedők, a pénzügyi szféra és a kormány részéről is megjelent.

A tárgyalt intézkedés egy tavaly megjelent, kormánynak készült ajánlások egyik pontja volt. Az ajánlásokat a magyar Bankszövetség készítette el, a készpénz hatékony visszaszorítása érdekében. A tervbe beletartozik még a magánszemélyek készpénzhasználati korlátjának bevezetése az 500 ezer forint feletti tranzakciókra. De többek között fontos ajánlás még a havi két díjmentes készpénzfelvétel eltörlése, a készpénzben kapott fizetések megszüntetése, és az intézmények, állami cégek és önkormányzatok teljes pénzmozgásának elektronikus útra terelése. Ha nem is valósul meg minden, a trend egyértelmű. Ezt a globális folyamatot a következő években nálunk is jól meglehet majd figyelni.

/fintechzone.hu/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img