Negatívba fordult az olaj árfolyama

spot_img

Tegnap soha nem látott mélységekbe zuhant az olaj árfolyama. A hétfőt néhány cent híján 18 dollár / hordós áron indító nyersanyag mínusz 37 dolláron zárta a kereskedési napot, ami egyetlen nap alatt 300%-os zuhanást jelentett.

 

Ahhoz hogy megértsük mi történt, először is vegyük fel a kereskedő szemüvegünket. A világpiacon többféle olajtípussal is kereskednek, a történelmi mélypontot ezek közül az amerikai WTI (Western Texas Intermediate) érte el.

A WTI-ről azt érdemes tudni, hogy ez az egyik legjobb minőségű olaj, de korántsem a legelterjedtebb. Az Egyesült Államokban sokáig tilos volt az itt felszínre hozott olaj kivitele az országból, ezért a világgazdaság inkább az északi tengerekből származó Brent típusú olajat, illetve az arab térségből származó nyersanyagot kezdte el használni. Ezekre épültek ki a szállítási láncok és amióta USA is megnyitotta a piacait, a szállítási költségek miatt csak nehezen tudja felvenni a versenyt a többiekkel.

A WTI-vel egy amerikai határidős tőzsdén lehet kereskedni, ahol nagy tételben (ezer hordónként) lehet spekulálni az olaj árfolyamára. Ezek az ügyletek lejárati határidővel rendelkeznek, amihez egy fizikai átvételi kényszer társul. Aki a lejárat pillanatában vásárlási kötelezettségekkel rendelkezik, annak muszáj átvennie az itt megvásárolt olajat és gondoskodnia kell annak tárolásáról.

Az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt világszerte visszaesett a gazdaság olajigénye, a kitermelés viszont tovább folytatódott, a nyersanyag így szépen lassan elkezdett felhalmozódni az olajtárolókban. Az iparág működésének sajátosságai miatt, a leállást mindenki igyekszik elkerülni. Ennek részben technikai nehézségei vannak, a leállás és újraindítás ugyanis akár a teljes olajmező elvesztéséhez is vezethet, de sokan például nem is birtokolják, csupán bérlik azt a földet ahol a kitermelést folytatják és ha ezt abbahagynák, az a tulajdonossal kötött szerződésük azonnali megszűnését jelentené.

Az olaj tárolása tehát egyre nagyobb problémákat jelent, ami a már fentebb is említett WTI határidős piac tegnapi fordulónapjára teljes összeomláshoz vezetett. A fizikai átvételi kötelezettségek miatt, annak akinek nem volt lehetősége legalább pár ezer hordó olaj tárolására, nem volt más választása, mint hogy túladjon mindenén és benyelje a veszteségét. A negatív árfolyam azt jelentette, hogy voltak akik fizetni is haljandóak voltak azért, hogy mások átvegyék tőlük a kitermelt olajat.

A kriptós közösségi oldalakon mindeközben végtelen mennyiségű mém és komment született a történtekről. Egyesek szerint a közgazdászok és mainstream újságírók biztosan ki fognak akadni azon, hogy az olaj árfolyama előbb érte el a nullát, mint az általuk sokat szidott bitcoin.

– A BTC-nek nincs valós értéke, nem áll mögötte semmi és senki, nem jó semmire, az árfolyama túlságosan ingadozó.

– Olaj: Fogd meg a söröm!

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az olaj összeomlásához szükség volt egy világjárványra majd egy globális karanténra, ami éppen egybeesett a világ két vezető olajkitermelőjének, Oroszországnak és Szaúd-Arábiának az olajár-háborújával is. Mindenesetre tényleg érdekes lesz a jövőben a bitcoint szapuló cikkeket olvasni, miközben a világ egyik legfontosabb nyersanyaga, alig 24 óra leforgása alatt annak minden negatív rekordját megdöntötte.

Cikkünk írásának pillanatában egyébként a WTI határidős piacán az árfolyam már visszaugrott 20 dollár fölé, az elemzők pedig azt találgatják, hogy a következő lejárati naphoz közeledve megismétlődik-e a tegnapi tüzijáték.

Így oldhat meg a bitcoin egy 160 éves problémát

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img