Így oldhat meg a bitcoin egy 160 éves problémát

spot_img

Talán már ti is láttatok olyan képeket vagy videókat, amelyeken égő kőolaj- vagy földgázkutak láthatóak. A tűz ezekben az esetekben általában nem valamilyen üzemzavar vagy baleset következménye, hanem az úgynevezett fáklyázás folyamatának a része, mely során eltávolítják a csövekben felhalmozódó és robbanással fenyegető gázokat.

A gáz elégetése pedig még csak a jobbik eset. Mivel az ezt lehetővé tevő eszközök megvásárlása és üzembe helyezése rendkívül költséges, sok helyen egyszerűen csak a levegőbe engedik a gyúlékony elegyet, ami komoly kockázatokat jelenthet a kút közelében tartózkodók számára. Becslések szerint, a kőolaj és földgáz kitermelés során évente 170 milliárd köbméternyi gáz kerülhet a levegőbe, ami mintegy 40 milliárd dollár elfüstölését jelenti. Ennek hasznosítása egy immár 160 éves probléma megoldását jelentené.

A kanadai Upstream az így elpazarolt és egyébként kárbavesző energia felhasználására fejlesztette ki az Ohmm névre keresztelt mobil bitcoinbányász egységet, ami a levegőbe eresztett gázt használja fel a működéséhez.

A hordozható adatközpontot az olajfúrótorony hidraulikus rendszeréhez kötik hozzá egy olyan érzékelővel, ami állandóan figyeli a pumpa motorjának fordulatszámát. Amikor ez a kitermelés egyes szakaszaiban alacsonyabb fordulatszámon működne, a kihasználatlan erőforrásokkal a felesleges gázt a bányászdoboz felé irányítják, amit az a minerek működtetéséhez szükséges elektromos árammá tud átalakítani.

Az Ohmm-ból akár több darab is telepíthető egy kúthoz, így az adott telep vezetője a felesleges gáz mennyiségétől függően döntheti el, hogy hány eszköz működését tudja biztosítani. A képen szereplő dobozba 15 darab Antminer S9-es bitcoin bányagépet szereltek be.

A cég statisztikái szerint, az ilyen módon végzett bitcoin bányászat akár 15-ször nagyobb bevételt is hozhat egy kút üzemeltetőjének, mintha a felesleges gázt egy csövön keresztül elvezetné és azt a szabad piacon értékesítené.

(Profit/GJ amikor a fölösleges gázt bitcoin bányászatra fordítják, profit/GJ amikor a gázt a szabad piacon értékesítik.)

Az 1859-ben az amerikai Pennsylvaniaban megnyitott Drake olajkút volt az első gazdaságilag sikeres olajfúró vállalkozás. Sokan az itteni kitermelés beindulását tekintik a kőolajipar indulásának.

A Drake olajkút

A művelet során melléktermékként keletkező fölösleges gázok elvezetése egy azóta meglévő probléma megoldását jelentené, így a mobil bitcoinbányász egységek elterjedése egy 160 éve létező kérdésre adhatná meg a választ.

Ha forintért szeretnél kriptopénzt vásárolni, próbál ki a Coinmixed oldalát, ha viszont más valutát részesítenél előnyben, a Kraken-t javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img