Beperli a YouTube-ot a Ripple

spot_img

Egy „Ami elég az elég, itt az idő megvédeni a közösséget” című blogposztban jelentette be a Ripple, hogy jogi lépéseket fog tenni a világ legnagyobb videómegosztója ellen.

Teszi ezt azért, mert szerinte a YouTube nem tette meg a megfelelő intézkedéseket a rengeteg XRP-t érintő átverés ellen.

Ezek közül az átverések közül is kiemelkedik az ún. giveaway scam. A giveaway scamek a következőképpen működnek a YouTube-on: a csaló létrehoz egy Ripple vagy XRP nevére hasonlító accountot. Ezután elkezd élőzni, streamelni. Az élő adásba régi interjúkat, podcastokat vagy beszédeket játszik le a cég ismert szereplőitől. Közben a képernyőn különböző üzenetek arra buzdítják a nézőket, hogy küldjenek XRP-t egy címre, azért, hogy dupla annyi vagy több XRP-t kapjanak vissza. Természetesen soha nem kapnak ilyet azok, akik küldenek nekik bármit is. Nem csak a lejátszott tartalommal igyekeznek hitelt kölcsönözni az átverésnek, de a chatüzenetek között rengeteg beépített ember vagy bot üzeni a többieknek: „megkaptam a pénzt, köszönöm szépen””.

„Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek az etikátlan viselkedésnek és megvédjük barátainkat, családjainkat és fogyasztóinkat az egész világon. A YouTube-ot, a techóriásokat és social media-t számon kell kérni azért, amiért nem tettek meg mindent, hogy ezeket az átveréseket visszaszorítsák.

Egy tipikus átverés képernyőfotója az Ethereum kapcsán. A csalók arra is ügyeltek, hogy az élőnek tűnő interjú mellett listázzák a hamis giveaway utolsó tranzakcióit, hamis szabályokat és bónuszokat írjanak ki. 

A Ripple szerint a járvány idején méginkább elharapóztak az efajta átverések, hiába a rengeteg kiberbiztonsági szakértőjük, a YouTube nem partner abban, hogy ezeket elfojtsák. Brad Garlinghouse CEO szerint más szociális hálón is hódítanak a scamek, de a Twitter vagy az Instagram sokkal több erőfeszítést tesz, hogy orvosolja a panaszokat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img