Egy kriptopénzről szóló dokumentumfilm tarolt az amerikai mozikban

spot_img

Néhány nappal ezelőtt maszkban és kesztyűben sétáltam be egy bankba. Az őr nem kapta elő a fegyverét, az ügyintéző kisasszonyok sem kezdtek el sikongatni, én pedig miután elintéztem amit szerettem volna, kipipálhattam egy gyerekkori álmomat. A járvány kitörése nélkül aligha kerülhetett volna sor erre, mint ahogy normális körülmények között valószínűleg az a Monero-ról szóló film sem válhatott volna kasszasikerré, amit nemrégiben mutattak be az amerikai mozikban.

A Monero Means Money (A Monero azt jelenti pénz) című dokumentumfilm a digitális valuták és a készpénz kapcsolatát boncolgatja. Amikor a kezünkbe fogunk egy bankjegyet, akkor annak hátoldalán nem találunk egy listát az összes korábbi tulajdonosáról. Ha egy boltban fizetünk vele, akkor sem érhet minket hátrány azért, ha azt egyszer már olyasvalaki is használta azt, aki megszegte a törvényt. A digitális pénzek esetében ez már korántsem ilyen egyértelmű. Mivel a tranzakció történetek nyomonkövethetőek, már egy feltételezett kapcsolat is elegendő lehet ahhoz, hogy egy hétköznapi felhasználó mások múltbéli cselekedetei miatt feketelistára kerülhessen. A Monero hívei részben ezért tartják szükségesnek egy anonimitást lehetővé tevő digitális pénz létezését.

A film IMDB adatlapja

Bár számunkra talán érdekesnek tűnhet, ez a téma aligha lenne képes tömegeket a vászon elé csábítani, ám erre most nem is volt szükség. A Monero hívő Justin Ehrenhofer március közepén olvasott egy hírt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt bezáró amerikai mozik bevételei szinte a nullára estek vissza. Néhány helyen online vetítésekkel próbálták meg rávenni a nézőket arra, hogy jegyet váltsanak a digitális előadásokra, ám ezek nem arattak túl nagy sikert. Az alig pár ezer dollárért értékesített belépők nem pótolhatták a filmszínházak kieső bevételeit, a helyzet azonban soha vissza nem térő alkalmat jelentett arra, hogy valaki az bevételi toplisták élére juttathassa saját alkotását.

Justin a Monero közösséggel osztotta meg ezzel kapcsolatos ötletét, ahol több önkéntes támogató is mellé állt. Végül egy 15 fős csapat három hét leforgása alatt dobta össze a filmet és szervezte meg, hogy azt több mozi online vetítőtermeiben is bemutassák. Mivel a nagyobb stúdiók filmjei egyáltalán nem voltak műsoron, az új bemutatókat pedig elhalasztották, a Monero Means Money-nak csak kisebb költségvetésű ‘indie’ filmekkel kellett megmérkőznie, ebben a mezőnyben pedig bemutatójának hetében az Egyesült Államok 2. legtöbb bevételt termelő filmjévé ($3430) vált.

Egy évvel korábban ugyanezek a statisztikák így alakultak.

Bízunk benne, hogy a következő években egy kriptós témájú nagyjátékfilm is eljuthat majd a box office listák csúcsára. Bár korábban már voltak ezzel kapcsolatos próbálkozások, az eddigi legerősebb versenyző a TV képernyőkön debütált. A három évadot megélt StartUp című sorozatban egy korrupt rendőr, egy programozó, egy befektetési alap tanácsadója és egy gengszter próbál meg tisztára mosni több millió dollárt egy kriptopénz segítségével.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img