Bitnodes: minden, amit a Bitcoin csomópontokról tudni kell, egyetlen térképen

spot_img

Jelenleg 96 ország lelkes kriptopénz érdeklődői, mintegy 9312 csomóponttal szolgálják ki a Bitcoin rendszerét, mielőtt rátérnénk az információ forrására, nézzük meg, hogy miként teljesít hazánk. Egyáltalán nincs miért szégyenkeznünk, hiszen méreteinkhez képest az igazán előkelő 31. helyet foglaljuk el a Bitcoin csomópontok országonkénti darabszám listán, jelenleg 24 csomóponttal járulnak hozzá honfitársaink a Bitcoin blokklánc fenntartásához.

Utánunk jön Tajvan 21 csomóponttal, közvetlenül előttünk jár Belgium 28-al. A Bitnodes.io oldaláról szemezgettünk, azonban az országok rangsorolásán túl van egy másik, sokkal fontosabb funkciója is az oldalnak, ez pedig a térképes megjelenítése a csomópontok globális eloszlásának. Igazán tanulságos, legalábbis nagyon érdekes áttekintés, már a címoldalon a borítóképünkön látható térkép vár bennünket.

Világszerte jelenleg 9312 Bitcoin csomópont van, legalábbis ennyi volt elérhető cikkünk születésekor, ha úgy érezzük, hogy szeretnénk részesei lenni az összefoglalónak, akkor arra is van lehetőségünk, hogy “bejelentsük” magunkat. A legnagyobb értéke azonban az oldalnak az élő térképnézet, ezen valós időben is követhetjük a rendszer működését. Legalábbis egy-egy pötty formájában villannak fel az esztétikusan megrajzolt világtérképen az aktuálisan elérhető csomópontok.

Felmerül a kérdés, hogy mi haszna van annak, ha térképen ábrázoljuk a csomópontokat, a válasz az, hogy sokat elárul ez a megoldás arról, hogy melyik földrészen, mely országok vesznek részt szívesen a rendszer kiszolgálásában. Európát például szinte nem is lehet látni, olyan sok csomópontot kellett rajta megjelölni, Az USA esetében -ahogy minden másban is- a keleti és a nyugati part jó sűrű, a középső viédkek viszont viszonylag kopárnak bizonyultak ebben a tekintetben (is).

Kanada lakható területein is van pár csomópont, ugyanez igaz Oroszországra, Kínának csupán a keleti része aktív, ez sem csoda, hiszen itt vannak a legnagyobb gazdasági központok. Ausztrália sem okoz meglepetést, ahol élnek emberek, ott vannak csomópontok, Dél-Amerika is kiveszi a részét a munkából, Afrikából viszont csak Dél-Afrika képviselteti magát.

Ha úgy tartja kedvünk, még az elmúlt 24 óra alakulását is áttekinthejük grafikonon ábrázolva a csomópontok számát illetően, nagy meglepetést ez sem fog okozni, viszonylag kiegyenlített az alakulásuk, nincs jelentős ingadozás. A Bitnodes.io egy praktikus eszköz, amire érdemes időnként ránéznie mindenkinek, aki érdeklődik a kriptopénzek világa iránt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img