Ma van a Jelszó Világnapja #LayerUp

spot_img

Ha a jelszavad még mindig alma123, esetleg dörmi321, netán ancsy1988, akkor bajban vagy. Nem nehéz kitalálni, hogy miért, hiszen az internettel, és általában az online kultúrával párhuzamosan óriásit fejlődött az úgynevezett kiberbűnözés, profi és kevésbé profi bűnözők az egész megélhetésüket arra rendezték be, hogy óvatlan internetezők hibáit használják ki.

A pontos célok listája hosszú, lehet a klasszikus webbank szolgáltatásunkhoz, vagy akár a kriptopénzeinkhez történő hozzáférés, vagy akár az úgynevezett identity theft, vagyis a komplett személyazonosságunk lenyúlása. Mindezek ellenére még mindig sokan vannak, akik roppant gyenge jelszavakkal “védik” értékeiket, arról nem is beszélve, hogy az úgynevezett másodlagos védelmi vonalakat, mint például a kétfaktoros azonosítást sem használja mindenki.

Éppen ezért hívta életre az Intel a World Password Day-t, vagyis a Jelszó Világnapját, hogy felhívja a figyelmet a problémára. Mint manapság minden eseményhez, ehhez is tartozik egy hashtag, ez nem más, mint a #LayerUp, utalva a másdolagos “rétegekre”, a kétfaktoros azonosítás, és egyebek jelentőségére.

Nem véletlen az sem, hogy az olyan online média óriások, mint a kriptopénzek piacához közeledő Facebook már régóta automatikusan részévé tették a bejelentkezésnek a két faktoros megerősítést, az applikciójukban megjelenő, vagy emailben küldött kódra van szükségünk, ha egy új gépről jelentkezünk be a fiókunkba.

A kitűzött dátum az első csütörtök minden májusban, hogy miért pont ez a nap, arról nem találtunk információt. A National Today még mindig megemlékezik az eseményről, azonban az alkotók a passwordday.org domaint már átirányították az Intel bemutatkozó oldalára, úgy tűnik elfogyott a kezdeti lelkesedés.

Ennek ellenére az üzenet még ma is fontos, mindnekinek oda kell figyelnie arra, hogy kellően erős jelszót válasszon, és a second layer eszközökkel is éljen. Az erős jelszó azért fontos, mert az úgynevezett brute force eszközével, vagyis szoftveres próbálgatással egy egyszerűbb jelszót könnyű kitalálni, minél összetettebb, vagyis minél több számot, kis és nagybetűt, lehetőség szerint speciális karaktert tartalmaz, annál nehezebb dolga van a kísérletezőnek.

Viszont ha sikerül is próbálkozással ráhibázva, vagy más úton megszerezni a jelszavunkat, akkor sem tudnak majd hozzáférni a kincseinkhez, feltéve, hogy használjuk az SMS, vagy legalább az email alapú megerősítést. Ha szeretnél többet tudni a kriptopénzek világáról, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, ha pedig már élesben kamatoztatnád a kereskedői tudásod, akkor csatlakozz Discord csatornánkhoz, ahol napi tippekkel várnak szakértőink!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img