A Telegram feladta, nem lesz saját kriptopénze

spot_img

400 millió regisztrált felhasználójával a Telegram a világ egyik legelterjedtebb chat alkalmazása, aminek alapítója még 2018-ban jelentette be, hogy saját kriptovalutát terveznek kibocsátani, amivel felhasználóik pénzügyi tranzakciókat hajthatnak végre egymás között.

A projekt a bejelentése után csak úgy vonzotta magához a magánbefektetőket, akik közül végül csak egy 175 fős, többszörösen szűkített kör kapott lehetőséget arra, hogy részt vehessen az 1.7 milliárd dollár értékben megrendezett előzetes értékesítésben. Ez a csoport tehetett volna szert először a Telegram által kibocsátott tokenekre, amiket aztán ők értékesíthettek volna tovább a végfelhasználók számára.

Amellett, hogy a kriptopénz fejlesztése sem olyan ütemben haladt ahogy tervezték, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) is felfigyelt a Telegramra, ami szerintük több hatályos jogszabályt is megszegett a token kibocsátás megszervezése során. Az ügy végül a bíróságon folytatódott, ami az elmúlt hónapokban több alkalommal is elmarasztalta a céget és megakadályozta, hogy átutalhassa tokenjeit a befektetők számára. Az indoklás szerint az előzetes értékesítést regisztrálni kellett volna a hatóságoknál, mivel abban amerikai befektetők is részt vettek, és az anonimitást előtérbe helyező app a tokenek forgalomba hozatalát követően sem lenne képes kiszűrni az amerikai felhasználókat, akik számára tiltott lenne, hogy egy nem regisztrált értékpapírnak minősülő pénzügyi eszközzel hajtsanak végre különböző műveleteket.

Az ítéletek miatt a Telegram végül nem tudta teljesíteni a tokenek vállalt és egyébként már többször is elhalasztott, 2020. április 30-i végső kézbesítési határidejét, így a cég vezetője, Pavel Durov tegnap bejelentette, hogy felhagynak a további próbálkozásokkal és elkaszálják a projektet. Nyilatkozatában megemlítette azt is, hogy már több olyan kriptopénz is létezik, ami megpróbál visszaélni a Telegram nevével, ezeknek azonban semmi közük sincs a chat alkalmazáshoz, sohasem fogják integrálni őket és mindenkit óv attól, hogy pénzt adjon értük.

Ami a Telegram befektetőit illeti, néhány nappal ezelőtt még az alábbi ajánlatot tette nekik a cég: vagy azonnal visszakapják befektetésük 72%-át, vagy várnak 2020. április 30-ig a teljes összeg, plusz egy 10%-os bónusz átutalásáig.

A kudarc a Telegram jövője szempontjából is fontos kérdéseket vethet fel, mert annak fejlesztését a tulajdonos Pavel Durov finanszírozza. Az orosz üzletember volt az orosz Facebook, a VKontakte alapítója, amit Putyin lényegében kicsavart a kezéből. Durov ezt követően elhagyta az országot, majd bosszúból létrehozta a titkos üzenetküldésre lehetőséget adó Telegrammot.

Pavel Durov

A Telegram fejlesztésére eddig Durov VK-ból szerzett pénze adott lehetőséget, ám ez aligha fog kitartani az végtelenségig. A 2013-óta működő alkalmazás nem rendelkezik saját bevételi forrásokkal, amin éppen a bevezetni készült kriptopénz változtathatott volna. Bízunk benne, hogy erre tett sikertelen kísérlet nem jelenti majd a Telegram végét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img