Semmi értelme nem lenne a legtöbb XRP és EOS tranzakciónak?

spot_img
  • Az XRP hálózatán a tranzakciók mindössze két százaléka jelent valós értéktranszfert.
  • Az EOS blokklánc tranzakciónak 95%-a egy értéktelen token airdropjához kapcsolódik.

Ezek a megdöbbentő adatok az Imperial College London és a University of California kutatóinak publikációjából derültek ki. A nagy áteresztésű, nagy számú tranzakciót elbíró hálózatokat először vizsgálták ilyen részletesen.

A kutatók a három legnagyobb „high-scalability” blokkláncot elemezték, az XRP-t, az EOS-t és a Tezos-t. A kutatások a hálózatok tavalyi évi, utolsó három hónapjának az adatai alapján zajlottak és nemrég kerültek publikálásra.

A kutatók a hálózaton belüli tranzakciókat csoportosították és vetették össze egymással. Kiderült, hogy bár ténylegesen elbírnak a hálózatok rengeteg tranzakciót, ezek túlnyomó többségét semmi hasznosra nem használják.

„Az elemzésünkből kiderült, hogy a tranzakciók töredékét használják tényleges értékek továbbítására… és az XRP hálózatán ez az arány csak két százalék.”

– írja a tanulmány.

Az XRP hálózaton 90 ezer számlát és 150 millió XRP utalást vizsgáltak az említett három hónap során. Az is kiderült, hogy a számlák egyharmada csak egyetlen tranzakciót indított, amíg a a tranzakciók felét(!) a Huobi tőzsdéhez köthető accountok bonyolították le. Ez összesen 18 darab számlát jelent. Ezek a számlák vagy a Huobi saját számlái, vagy a Huobi-n gyakran tranzaktáló felhasználóké.

Az EOS hálózatán még ennél is rosszabb a helyzet:

„Az EIDOS tokenek megérkezése előtt, a tranzakciók 50%-a szerencsejátékokba ment. A maradék utalások más játékokra és szórakozásra, valamint pornóoldalakra irányultak. ”

Az EIDOS token bemutatkozása után az EOS hálózat 95%-át foglalták le az airdrop tranzakciói a vizsgált három hónap alatt. Az EIDOS jelenleg szinte értéktelen, a dollár tört részét éri.

A Tezos hálózata sem áll sokkal jobban, azon is csak a tranzakciók 18%-a képviselt értéktranszfert.

A Tezos-nál a tranzakciók 82%-át a blokkok hitelesítésére használják. Ez amiatt van, mert minden blokknak legalább 32 hitelesítésre van szüksége és más felhasználásá jelenleg nincs a hálózatnak, az össztranzakció szám még mindig alacsony.

A tanulmány megállapítása szerint világos, hogy a hálózatok elbírják az ígért tranzakció mennyiséget, de azt, amire kitalálták őket, jelenleg nem teljesítik be.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img