A legmenőbb blokklánc vizualizáció

spot_img

Korábban is beszámoltunk már különböző vizualizációs eszközökről, amik könnyebbé, legalábbis látványosabbá teszik a Bitcoin, vagy egy másik blokklánc megértését, pontosabban átlátását. Persze felmerül a kérdés, hogy mi értelme van a vizualizációnak, a klasszikus grafikonokon túl szükségünk van-e bármi másra. Ezt mi nem tudjuk eldönteni, az viszont biztos, hogy rábukkantunk egy újabb, látványos, és viszonylag informatív ábrázolásra.

A BillFodl beillene kortárs képzőművészeti installációnak is, sőt, nem is lenne rossz ötlet a valóságban is létrehozni a modellt. Egy üres platformot látunk, ami a semmi közepén áll, vagy nyugszik, vagy inkább lebeg. Minden alkalommal, amikor elkészült egy új blokk, egyszerűen leesik az “égből”, természetesen a színpadként szolgáló platformunkra.

Persze ez nem minden, hiszen az egyes tranzakciókat is illik ábrázolni, ezek különböző méretű gömbök, hogy mi határozza meg a méretüket, annak kitalálását az olvasóra bízzuk. Rákattintva egy gömbre láthatjuk az adott tranzakció pontos részleteit, ez valószínűleg a legtöbb információértékkel bíró része az egész projektnek.

Persze ez az animáció hamar kimerítené a böngészőnk kapacitásait, erre elegáns megoldást választottak az alkotók, a gömbök egész egyszerűen legurulnak időnként a platformról, és elvesznek a végtelen semmiben. Mint minden művészeti installáció vizualizációs eszköz, ez sem áll meg itt, még hanghatást is kapunk, minden alkalommal, amikor egy blokk, vagy egy tranzakció, vagyis egy gömb leesik az égből.

A fenti screenshoton az látszik, hogy a cikk írása közben hirtelen “leesett” egy több mint 78 BTC-t magába foglaló tranzakció, sajnos azonban nem a cikk szerzőjének tárcájába. Remek eszköz, érdemes megnézni, hiszen egy praktikus haszna mégiscsak van. Mégpedig az, hogy szemléletesen “átélhetjük”, hogy mekkora tranzakciók történnek a rendszerben, és ezek hogyan arányulnak egymáshoz.

Ez olyasmi, amit egy egyszerű listában, vagy excel táblában olvasva is könnyen átláthatunk, azonban ez a három dimenziós ábrázolás jóval szemléletesebb, így informatívabb is. Ha szeretnél többet tudni a kriptopénzek világáról, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, ha pedig már élesben kereskednél, akkor csatlakozz Discord csatornánkhoz, ahol naponta várnak tippekkel szakértőink!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img