Bitcoin Visuals: a vizuális típus legjobb barátja

spot_img

A kriptopénzek világa telis-tele van számokkal, mint minden, egy kicsit is komolyabb területen ezeket kapcsolatba is kell hoznunk egymással hol egyszerűbb, hol összetettebb összefüggések megértéséhez. Vannak, akik semmivel sem értik kevésbé a kriptopénzeket, mint bárki más, azonban nagyban megkönnyíti a dolgukat a vizuális ábrázolás, pontosan nekik szól a Bitcoin Visuals.

Ahogy a név is sejteti, a Bitcoin rendszerén van a központi hangsúly, elsősorban a bitcoin, mint kriptopénz, és a mögöttes blokklánc kerül bemutatásra, olyan részletgazdag információkkal, és azok ábraázolásaival, mint például az alábbi ábra:

Ez csupán egy részlete a Bitcoin blokklánc mélyebb részleteit bemutató összefoglalónak, ábrázolásra kerül a csomópontok száma, a csomópontok közötti úgynevezett csatornák, a kapacitás, és az utóbbi kettő összefüggése is számos egyéb adat mellett.

Egy másik, random módon választott ábrán a Bitcoin rendszerében a blokkok úgynevezett “magassága” (height), azaz a blokkok darabszáma kerül bemutatásra (kék), méghozzá a napi növekménnyel (barna) együtt. A blokkláncban lévő blokkok teljes számáról van szó.

Még mindig a blokkláncnál maradva, ezen az ábrán nagyon szépen látszik a blokkjutalom (block reward) alakulása (barna), illetve az egy adott napon a bányászoknak kifizetett totál blokkjutalom (kék). Egyre kisebb blokkjutalom mellett – visszaesésekkel tarkítva – egyre több a kifizetés, persze a 2017-es bullrun, majd az azt követő összeomlás mint mindenre, erre a vonatkozásra is rányomta a bélyegét.

Az mindenesetre biztos, hogy a kezdeti 50 BTC / blokk jutalomtól eljutottunk négy év, pontosabban 210 000 blokk után 25 BTC-re, majd újabb négy év, vagyis újabb 250 000 blokk után a jelenlegi 12,5 BTC-re, mindeközben a totál jutalom mennyiség lényegesen magasabb, mint a 25, és az 50 BTC / blokk jutalom időszakában.

Továbbra is a blokkláncnál maradva, de már rákanyarodva a Bitcoin üzleti vonatkozásaira, a fenti ábra a bitcoin piacon lévő mennyiségét (barna) hozza összefüggésbe az éves inflációs rátával (kék). Jól látszik, hogy a bitcoin teljes mennyisége növekszik ugyan, viszont a blokkjutalom 210 000 blokkonkénti feleződésének köszönhetően az “egyszerre” megjelenő mennyiség csökken, ez meglátszik az infláció alakulásán is.

 

A fenti ábra már üzleti természetű, a BTC historikus árfolyama, és a 200 napos egyszerű mozgóátlag kerül bemutatásra.

Az egyik legfontosabb ábra, amivel az oldal böngészése során találkoztunk, a bitcoin tőkeértékét (kék), és a piaci dominanciáját (barna) láthatjuk egyazon ábrán. A tőkeérték nem feltétlenül mozog együtt a piaci dominanciával, hiszen ha például bitcoinba nem, bizonyos altokba viszont friss tőke érkezik, akkor csökken a dominancia, a tőkeérték változása nélkül.

A tőkeérték akár növekedhet is a dominancia csökkenése mellett, 2018 január nyolcadikán például rekord alacsony, 33%-os volt a dominancia, miközben a tőkeérték közel 240 milliárd dollárig emelkedett, idén november negyedikén 67% volt a dominancia, a tőkeérték pedig 168 milliárd dollár.

Hosszasan folytathatnánk még a különböző, érdekesebbnél érdekesebb összefüggések bemutatását, most azonban átadjuk a stafétát az olvasónak, a Bitcoin Visuals egy praktikus oldal, remek összefoglalója a piac legfontosabb számainak, érdemes használni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img