Az NVIDIA hallgatott a bányászbizniszről, kapott egy pert a nyakába

spot_img

Az NVIDIA, a világ egyik legnagyobb grafikus csipeket gyártó óriásvállalata egy újabb bányászással kapcsolatos perben lesz kénytelen megvédeni magát.

Tavaly néhány dühös befektető azért fordult bírósághoz, mert szerintük az NVIDIA – megszegve az értékpapírtörvényt, eltitkolta azt, hogy a cég mekkora mértékben támaszkodik kriptopénzek bányászatára. Szerintük az NVIDIA 2017 és 2018 között 1 milliárd dollárral alábecsülte a bányászpiacot, vagyis gyakorlatilag hazudott arról, hogy miből csinálja a pénzt.

A kriptopiac beesését és a bányászat iránti csökkenő érdeklődést aztán a cég értékpapírjai is megérezték, amikor 2018-ban, minden várakozást alulmúltak a pénzügyi jelentéseik, majd a részvények 31%-ot estek. A cég azóta is perben áll befektetők csoportjaival, most ehhez egy újabb fél csatlakozott.

A perelő befektetők szerint a cég papírjainak 2018-as beesése után meggyőzték őket arról, hogy érdemes felvásárolni az NVIDIA részvényeit, mert azt kommunikálták, hogy a növekedés organikusan történik, a játék- és techipar húzza az árakat.

Három hónappal ezelőtt nem sikerült a kaliforniai bíróságon rendezni az ügyet, mert a befektetők nem tudtak megfelelő erejű bizonyítékot hozni a saját álláspontuk alátámasztására.

Ezen a héten viszont új bizonyítékokkal álltak elő a felperesek.

Egy külsős tanulmányra hivatkozva azt állították, hogy “a Prysm Group elemzői megállapították, hogy az NVIDIA 1,7 milliárd dollárnyi eladást produkált bányászásra szánt csipekből, 2017 májusa és 2018 júliusa között. Erről az előző per ideje alatt 1,1 milliárd dollárral kevesebbet vallottak be és a videójátékok kategóriába könyvelték a számokat.”

A felperesek szerint “negyedévről negyedévre az állt a jelentésekben , hogy a gaming szegmens erős, organikus kereslete miatt nőnek az eladások, miközben a kriptopénzekhez köthető eladások nagyon kicsit”.

A számokat egy másik elemző vállalat, az RBC Group is megerősítette, akik szerint 1,35 milliárd dollár kilétét ködösítették el és írták a játékiparhoz.

A per fejleményeiről a jövőben is tájékoztatunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img