K generáció

spot_img

X, Y, Z, ezekről a generációkról már hallhattunk, ki az ezredforduló környékén született, ki máskor, mindegyiknek megvannak a maguk sajátosságai, értékei, nem utolsó sorban kihívásai is, mindegyik összetett, mindegyiket a gyorsan változó világ hívta életre, túl a természetes generációváltásokon. Most azonban Jessica Klein, a Coindesk munkatársa egy új generációról beszél, ez nem más, mint a “C”, vagyis crypto generation, magyarosan talán K generáció.

Természetesen nem más, mint a 2008-as gazdaság szülte a generációt, azonban a többi, szociológusok által is elismert, sőt meghatározott generációval szemben ezt a társaságot nem a születési időpont tartja össze, attól teljesen független az önmeghatározásuk. Nem számít a kor, a nemzetiség, és a társadalmi osztály sem, a K generációt a “mainstream narratívák megkérdőjelezése” tartja össze, ez a közös halmaz.

A generáció “születésének” megértéséhez látnunk kell a 2008 körül, és főképp az azt követően induló folyamatokat, remek példa a sharing economy megjelenése, az Airbnb, az UBER, egyebek felemelkedése. Lana Swarz, a K generációt először emlegető, a University of Virginia kampuszán dolgozó kutató szerint ezek ágyaztak meg az új társaságnak, hiszen számos jel arra mutatott, hogy elérkezett az idő a pénz reformjára is, nem is váratott magára a Bitcoin.

Sokaknak gyökeresen átalakult a gondolkodása, a decentralizáció, a dezintermediáció jegyében rájöttek, hogy az évszázados modellek és az állam fajsúlya igenis megkérdőjelezhető, az persze más kérdés, hogy eddig milyen eredményeket “ért el” a K generáció, ezt mindenki döntse el maga.

A hagyományos pénzügyi és kormányzati szervek hirtelen inkompetensnek tűntek.

A fenti kijelentés is a kutatótól származik, tény és való, sokan vannak, akik a Bitcoin, és általában a kriptopénzek, és a blokklánc technológia megjelenése óta elavult, meghaladott “technológiaként” tekintenek a klasszikus, centralizált modellekre, főként az államra, és a jól megszokott pénzrendszerekre. Persze itt még nincs vége, a K generációnak vannak további, fontos jellemzői:

  • nem tulajdonítanak jelentőséget a nemzeteknek, a földrajzi határoknak,
  • sokat, sőt rengeteget utaznak a világban,
  • jellemzően olyan kollégákkal dolgoznak együtt, akik a világ tőlük távoli pontjain élnek,
  • magas a kockázattűrő képességük,
  • rendkívüli ambíció jellemzi őket a munkájukban,
  • nagyon rugalmasak,
  • hisznek önmagukban.

Természetesen mondanunk sem kell, hogy az innovatív gondolkodás is fontos jellemzőjük. Mindeközben a klasszikus pénzvilág is araszol a kriptopénzek felé, jó példa erre Paul Tudor, a Wall Street egyik archetipikus alakja, aki úgy döntött, hogy sok milliárd dolláros tőkealapjának közel két százalékát bitcoinba helyezi. Ennek ellenére, vagyis mindemellett a K generációnak mégis lehet némi létjogosultsága, hiszen valóban sokan, és egyre többen vannak, akik megkérdőjelezik az eddigi berendezkedésünket, látva a világban megjelenő innovatív modelleket.

Mondd el egy komment formájában, hogy mit gondolsz a K generációról, van-e értelme a felvetésnek, illetve iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, vagy csatlakozz Discord csatornánkhoz!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img