Egy Amerikában épülő gyár teheti decentralizáltabbá a Bitcoint

spot_img

Bár csak ritkán kerül szóba, a Bitcoin hosszú távú biztonságával kapcsolatos egyik legnagyobb kockázatot a bányagépek által használt technológia jelenti. Az ASIC-okban alkalmazott modern chip-ek gyártására a világon mindössze 2-3 gyár képes, a tajvani és dél-koreai összeszerelő üzemek esetleges elvesztése így alapjaiban rengethetné meg az egész iparágat.

A világ legfejlettebb félvezetőit készítő TSMC és Samsung üzemei jelenleg csak több hónapos előjegyzéssel tudják vállalni a bányász eszközöket tervező cégek megrendeléseit, akiknek olyan óriásvállalatokkal kell osztozniuk a gyártósorok kapacitásain, mint például a Huawei és az Apple. Ha ehhez még hozzávesszük a világ keleti és nyugati országai között időről időre kialakuló geoplolitikai feszültségeket, vagy mondjuk a koronavírus-járvány által is felerősített, szállítási láncokkal kapcsolatos kockázatokat, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a bitcoin decentralizált jövője szempontjából mennyire fontos lenne, ha nem kizárólag erre a földrajzi régióra koncentrálódna a kulcsfontosságú alkatrészek előállítása.

Ezen a függőségen enyhíthet az a megállapodás, ami néhány nappal ezelőtt született meg az Egyesült Államok és a TSMC között, aminek keretében a tajvani gyár 12 milliárd dolláros befektetéssel hozhatja majd létre új üzemét az USA-ban. A felek közötti egyeztetéseknek természetesen semmi köze nem volt a bitcoinhoz, az itt elkészülő chipek nagy részét valószínűleg az amerikában gyártott 5G-s telefonokban és a hadsereg által használt berendezésekben fogják felhasználni, a lépéssel azonban megnyílhat az út az Egyesült Államokban gyártott ASIC-ok előtt is, ami fontos mérföldköve lehet a jelenleg Kínában koncentrálódó bányászat decentralizálásának.

A Bitcoin és nem az olaj csábította Texasba a PayPal társalapítóját

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img